Изостала помоћ

Америка задала Украјини најјачи ударац од почетка рата

  • Извор: Индекс
  • 07.12.2023. 11:40

Пакет нове безбједносне помоћи Украјини и Израелу вриједан милијарде долара блокирали су јуче републиканци у америчком Сенату који се залажу за строжије мјере за контролу имиграције на граници САД с Мексиком. За пакет помоћи гласало је 49 сенатора, а 51 против, што значи да мера вриједна 110.5 милијарди долара није добила 60 гласова потребних у Сенату, од укупно 100 чланова, како би се отворио пут за почетак расправе.

Гласање је било по страначким линијама, при чему су сви републиканци у Сенату гласали против заједно са сенатором Берниејем Сандерсом, независним кандидатом који иначе гласа са демократима, али је изразио забринутост због финансирања израелске садашње „нехумане војне стратегије“ против Палестинаца, пише Index.hr.

Вођа демократске већине у Сенату Чак Шумер такође је гласао против како би могао да поднесе предлог за поновно разматрање. Након гласања, демократа Шумер је рекао да је то „озбиљан тренутак који ће имати трајне посљедице за 21. вијек“, рискирајући пад западне демократије.

Републиканци и демократе мјесецима расправљали

Републиканци су рекли да је овакво гласање било битно како би истакли свој захтјев за строжу имиграциону политику и контролу јужне границе.

"Данашње гласање је оно што је потребно да демократски челник препозна да републиканци у Сенату мисле оно што кажемо. Онда гласајмо. И онда коначно да почнемо да испуњавамо приоритете америчке националне безбједности, укључујући и оне код куће“, рекао је челник републиканаца у Сенату Мич Меконел.

Потврђена још четири случаја афричке куга свиња, пронађена два леша

Потврђена још четири случаја афричке куга свиња, пронађена два леша

Републиканци и демократе у Конгресу мјесецима расправљају о томе како да одговоре на захтев демократског предсједника Џозефа Бајдена за милијардама долара финансирања Украјине у борби против руских освајача, Израела након напада исламистичких милитаната Хамаса 7. октобра, америчких интереса у Индо-Пацифику и међународне хуманитарне помоћи.

Бајден: Гласање ће се дуго памтити

Два захтјева Бијеле куће да Конгрес усвоји законе о потрошњи, међутим, нису успјела да прођу, а у Конгресу САД-а шири се нервоза јер пат позиција пријети да уђе у 2024. Демократе тврде да је помоћ савезницима кључна за подршку глобалној демократији и одбрану од аутократије.

Тензије расту: Три војске на границама

Тензије расту: Три војске на границама

„Немојте гријешити, данашње гласање дуго ће се памтити. Историја ће бити строго суђена… не можемо да допустимо (руском предсједнику Владимиру) Путину да побједи“, рекао је Бајден раније у обраћању у Бијелој кући.

Група демократа из Сената сазвала је конференцију за новинаре како би утврдила да би блокирање закона послало поруку и противницима и савезницима САД-а да Сједињене Америчке Државе не стоје уз своје међународне партнере.

Није обухваћен амандман о илегалним миграцијама

„Вријеме истиче. Имамо само неколико дана да постигнемо јасан, позитиван напредак према разради коначних детаља потребних да покажемо да су Сједињене Америчке Државе поуздан савезник“, рекао је сенатор Крис Кунс.

Републиканци тврде да је прекомјерна илегална имиграција преко јужне границе с Мексиком изузетно важан безбједносни проблем и кажу да желе већу одговорност него што је добијају од Бајденове администрације за средства америчких пореских обвезника која иду у иностранство.

Пуцњава у Бриселу: Рањена службеница Европског парламента!

Пуцњава у Бриселу: Рањена службеница Европског парламента!

Шумер је у уторак рекао да ће покушати да изађе из слијепе улице тако што ће републиканцима понудити прилику да у закон додају амандман о граничној политици. До синоћ такав амандман није најављен.

Пратите нас и путем Вибера