Izostala pomoć

Amerika zadala Ukrajini najjači udarac od početka rata

  • Izvor: Indeks
  • 07.12.2023. 11:40

Paket nove bezbjednosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara blokirali su juče republikanci u američkom Senatu koji se zalažu za strožije mjere za kontrolu imigracije na granici SAD s Meksikom. Za paket pomoći glasalo je 49 senatora, a 51 protiv, što znači da mera vrijedna 110.5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu, od ukupno 100 članova, kako bi se otvorio put za početak rasprave.

Glasanje je bilo po stranačkim linijama, pri čemu su svi republikanci u Senatu glasali protiv zajedno sa senatorom Berniejem Sandersom, nezavisnim kandidatom koji inače glasa sa demokratima, ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske sadašnje „nehumane vojne strategije“ protiv Palestinaca, piše Index.hr.

Vođa demokratske većine u Senatu Čak Šumer takođe je glasao protiv kako bi mogao da podnese predlog za ponovno razmatranje. Nakon glasanja, demokrata Šumer je rekao da je to „ozbiljan trenutak koji će imati trajne posljedice za 21. vijek“, riskirajući pad zapadne demokratije.

Republikanci i demokrate mjesecima raspravljali

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istakli svoj zahtjev za strožu imigracionu politiku i kontrolu južne granice.

"Današnje glasanje je ono što je potrebno da demokratski čelnik prepozna da republikanci u Senatu misle ono što kažemo. Onda glasajmo. I onda konačno da počnemo da ispunjavamo prioritete američke nacionalne bezbjednosti, uključujući i one kod kuće“, rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

Potvrđena još četiri slučaja afričke kuga svinja, pronađena dva leša

Potvrđena još četiri slučaja afričke kuga svinja, pronađena dva leša

Republikanci i demokrate u Kongresu mjesecima raspravljaju o tome kako da odgovore na zahtev demokratskog predsjednika Džozefa Bajdena za milijardama dolara finansiranja Ukrajine u borbi protiv ruskih osvajača, Izraela nakon napada islamističkih militanata Hamasa 7. oktobra, američkih interesa u Indo-Pacifiku i međunarodne humanitarne pomoći.

Bajden: Glasanje će se dugo pamtiti

Dva zahtjeva Bijele kuće da Kongres usvoji zakone o potrošnji, međutim, nisu uspjela da prođu, a u Kongresu SAD-a širi se nervoza jer pat pozicija prijeti da uđe u 2024. Demokrate tvrde da je pomoć saveznicima ključna za podršku globalnoj demokratiji i odbranu od autokratije.

Tenzije rastu: Tri vojske na granicama

Tenzije rastu: Tri vojske na granicama

„Nemojte griješiti, današnje glasanje dugo će se pamtiti. Istorija će biti strogo suđena… ne možemo da dopustimo (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da pobjedi“, rekao je Bajden ranije u obraćanju u Bijeloj kući.

Grupa demokrata iz Senata sazvala je konferenciju za novinare kako bi utvrdila da bi blokiranje zakona poslalo poruku i protivnicima i saveznicima SAD-a da Sjedinjene Američke Države ne stoje uz svoje međunarodne partnere.

Nije obuhvaćen amandman o ilegalnim migracijama

„Vrijeme ističe. Imamo samo nekoliko dana da postignemo jasan, pozitivan napredak prema razradi konačnih detalja potrebnih da pokažemo da su Sjedinjene Američke Države pouzdan saveznik“, rekao je senator Kris Kuns.

Republikanci tvrde da je prekomjerna ilegalna imigracija preko južne granice s Meksikom izuzetno važan bezbjednosni problem i kažu da žele veću odgovornost nego što je dobijaju od Bajdenove administracije za sredstva američkih poreskih obveznika koja idu u inostranstvo.

Pucnjava u Briselu: Ranjena službenica Еvropskog parlamenta!

Pucnjava u Briselu: Ranjena službenica Еvropskog parlamenta!

Šumer je u utorak rekao da će pokušati da izađe iz slijepe ulice tako što će republikancima ponuditi priliku da u zakon dodaju amandman o graničnoj politici. Do sinoć takav amandman nije najavljen.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska