Венецуела

Тензије расту: Три војске на границама

  • Извор: Б92
  • 07.12.2023. 08:56

Након што је венецуелански предсједник објавио да намјерава да припоји двије трећине Гвајане, Бразил почео да распоређује војску на границу с Венецуелом.

Подсјетимо, Николас Мадуро је у јавном обраћању након недјељног референдума о припајању региона Есекибо показао мапу на којој је та територија Гвајане на венецуеланској страни.

Регија Есекибо богата је нафтом и спорна је територија још од 19. вијека када је Гвајана била британска колонија.

Венецуела је обновила своја потраживања за тим земљиштем након што су прије неколико година откривене резерве нафте и гаса на мору.

Прашума, злато, нафта: Шта се крије иза спора Венецуеле и Гвајане?

Прашума, злато, нафта: Шта се крије иза спора Венецуеле и Гвајане?

Тензије у региону су стигле на врхунац након референдума на ком су Венецуеланци гласали о пет питања и свако се тицало припајању Есекиба Венецуели. Према резултатима гласања, 95 одсто изашлих је гласало за припајање Есекиба.

Планови Мадура изазвали су страх у цијелом региону. Гвајана је одавно расподијелила трупе на граници с Венецуелом, а сада је и бразилска војска саопштила да премијешта више војника у погранични град Боа Виста, главни град државе Рораима, као и да доводи више наоружаних возила.

Међутим, сваки војни упад Венецуеле у Есекибо ће бити логистички веома изазован, јер венецуелански војници морају да прођу кроз бразилску територију, ако уђу у Есекибо, због неприступачног терена на другим мјестима, наводи BBC.

Кључа у

Кључа у "америчком дворишту": Венецуела хоће да припоји територију већу од Грчке!

Према новинској агенцији АФП, бразилска војска је саопштила да појачава своје присуство у региону као дио напора да се "гарантује неповредивост територије“.

У међувремену, хеликоптер гвајанске војске са седам људи у њему је у сриједу нестао у близини границе са Венецуеланом. Међутим, начелник штаба Гвајане Омар Кан рекао је да нема "информација које сугеришу да је Венецуела умијешана“.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)