Britanija

Prvo obraćanje kralja Čarlsa: Mojoj dragoj majci želim da kažem "hvala za ljubav i posvećenost"

  • Извор: Телеграф
  • 09.09.2022. 22:06

Novi britanski kralj, Čarls Treći večeras se prvi put obratio britanskoj naciji.

- Govorim vam danas s dubokom tugom, moja voljena majka je bila inspiracija meni i celoj porodici. Dugujemo joj za ljubav, vođstvo. Duboko je žalimo. Znamo da lični gubitak delimo i sa vama u Velikoj Britaniji i u svim zemljama gde je kraljica bila na čelu, kao i mnogima u svijetu - rekao je kralj Čarls u unapred snimljenom govoru.

- Odajem počast uspomeni na moju majku, znam da njena smrt donosi tugu mnogima od vas i ja dijelim tu tugu.

Kralj se zarekao da će održati "ustavne principe koji su u srcu nacije" kao što je radila i kraljica "sa takvom čvrstom posvećenošću". Poštovanje, divljenje i naklonost koje je kraljica izazivala je postalo "pečat njene vladavine".

- Kao što svaki član moje porodice može da posvjedoči, ona je kombinovala ove kvalitete sa toplinom, humorom i savršenom sposobnošću da uvek vidi ono najbolje u ljudima.

- Gdje god da živite u Velikoj Britaniji ili u svijetu služiću vam. Moj život će se promeniti, više neću moći da posvećujem vremena humanitarnim aktivnostima. Ovo je vreme promjena i za moju porodicu. Moju voljenu suprugu Kamilu na čiju sam podršku uvijek mogao da računam.

- Moj sin i nasljednik Vilijam nasljeđuje me i preuzima škotsku titulu i postaje vojvoda od Kornvola. Ponosan sam jer postaje princ od Velsa. Sa Ketrin uz njega naši novi pronc i princeza od Velsa će, znam, nastaviti da inspirišu i vode.

- Želim da izrazim ljubav prema Hariju i Megan koji nastavljaju da grade svoj život preko okeana - rekao je kralj Čarls.

Obraćanje je završio riječima upućenim "voljenoj majci":

- Dok počinješ tvoje posljednje veliko putovanje da se pridružiš mom voljenom pokojnom ocu, želim jednostavno da kažem sljedeće "Hvala ti, hvala ti za ljubav i posvećenost našoj porodici i porodici nacija kojima si služila tako brižno sve ove godine. Neka te anđeli isprate pjesmom na počinak".

Čarls će sutra zvanično biti proglašen za kralja, na ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.