Драматично

Пси широм САД умиру од мистериозне болести

  • Извор: Телеграф
  • 18.11.2023. 19:48

Ветеринарске лабораторије у неколико држава истражују неуобичајену респираторну болест код паса и охрабрују људе да предузму основне мјере предострожности како би одржали своје љубимце здравим док ветеринари покушавају да утврде од чега се животиње разболе, преноси huffpost.com.

Орегон, Колорадо и Њу Хемпшир су међу државама које су забиљежиле случајеве болести. Ријеч је о трајној респираторној болести и упали плућа која не реагује на антибиотике. Симптоми респираторне болести код паса укључују кашаљ, кијање, исцједак из носа или ока и летаргију. Неки случајеви упале плућа брзо напредују, чинећи псе веома болесним у року од 24 до 36 сати.

Одјељење за пољопривреду Орегона документовало је више од 200 случајева болести од средине августа. Надлежни подстичу власнике кућних љубимаца да контактирају свог ветеринара ако им је пас болестан и да пријаве случајеве што је пре могуће. Агенција ради са државним истраживачима и Националном лабораторијом за ветеринарску службу Министарства пољопривреде САД како би открила шта узрокује болести.

Пси су угинули, рекао је Курт Вилијамс, директор лабораторије за ветеринарску дијагностику у Орегону на Државном универзитету Орегон. Али без јасног начина да се дефинише болест или да се тестира за њу, рекао је да је тешко одредити колико је паса тачно умрло од тешког облика инфекције.

Вилијамс је имао једноставну поруку за власнике паса: "Не паничите". Такође је рекао да власници паса треба да се постарају да њихови љубимци буду редовни са вакцинама, укључујући и оне које штите од различитих респираторних болести.

Лабораторије широм земље дијеле своје налазе док покушавају да укажу на кривца.

Дејвид Нидл, виши ветеринарски патолог на лабораторији за ветеринарску дијагностику у Њу Хемпширу Универзитета у Њу Хемпширу истражује мистериозну болест скоро годину дана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: