Dmitrij Peskov

Putin će posjetiti Sjevernu Koreju, evo šta je dobio od Kim Džong Una na poklon

  • 14.09.2023. 13:51

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je poziv Kim Džong Una da posjeti njegovu zemlju, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov nakon jučerašnjeg razgovora dvojice lidera.

Kako je danas dodao Peskov, Putin je lideru Severne Koreje poklonio pušku karabin ruske proizvodnje, ali i rukavicu svemirskog odjela koje je nekoliko puta bilo u svemiru.

Kim Džong Un je sa svoje strane predsjedniku Rusije poklonio nešto slično - takođe pušku karabin, ali onu koja je proizvedena u Sjevernoj Koreji, i još neke druge poklone, prenose mediji.

Kim Džong Un je posjetio juče Rusiju po prvi put od 2019. godine.

Peskov danas ističe da je posjeta bila "korisna, konstruktivna i u pravo vrijeme", i da će Sjevernu Koreju u oktobru ove godine posjetiti i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, kao i da Moskva želi da razvija dobre odnose sa Sjevernom Korejom, inače, njenim susjedom na krajnjem istoku. 

Upitan da prokomentariše vojno-tehničku saradnju Moskve i Pjongjanga, on je dodao da je to "osjetljiva oblast", da Rusija namijerava da razvija saradnju sa Sjevernom Korejom "u svim oblastima".  

A sutra Putin i Lukašenko u Sočiju

Portparol Kremlja danas je najavio i da će se ruski lider sutra sastati u Sočiju i sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenko.

Bjelorusija je naš "najbliži saveznik", pojasnio je Peskov, dodajući da lideri dveju zemalja imaju redovan dijalog, te da će sutrašnji razgovor biti posvećen koordinaciji akciji ovih bliskih saveznika. 

U međuvremenu, mediji javljaju da je Lukašenko već doletio u Rusiju. Prije toga, posljednja posjeta bila je u julu u Sankt Peterburgu.


Пратите нас и путем Вибера