Moskva

Putin i Si potpisali dva dokumenta

  • Извор: Агенције
  • 21.03.2023. 17:19

U Kremlju su završeni pregovori predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Kine Si Đinpinga u proširenom sastavu.

Dvojica lidera su potpisala dva dokumenta.

Potpisana je izjava o planu razvoja ključnih pravaca rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.

U dokumentima koji su potpisale Rusija i Kina postavljen je zadatak da se obim trgovine višestruko uveća, istakao je ruski lider.

Potpisani dokumenti u potpunosti odražavaju nivo odnosa dvije zemlje koji je na najvišoj tački u istoriji, poručio je Putin.

Putin je istakao da je Rusija spremna da poveća neprekidne isporuke nafte Kini. Isporuke tečnog gasa u Kinu će se povećavati.

Praktično svi parametri kada je riječ o projektu Snaga Sibira 2 su usaglašeni.

Prema njegovim riječima, Rusija će do 2030. godine isporučiti Kini najmanje 98 milijardi kubnih metara gasa i sto miliona tona prirodnog tečnog gasa.

"Ruski biznis je u stanju da zadovolji rastuću tražnju iz Kine po pitanju energenata, kako u okviru ugovora, tako i izvan toga", naveo je Putin.

Takođe je dodao da se saradnja dvije zemlje na polju energetike unapređuje.

"Rusija i Kina namjeravaju da formiraju radnu grupu za projekat 'Sjeverni morski put'. Postoji potencijal za saradnju", istakao je ruski predsjednik.

Putin je rekao i da je potrebno i dalje jačati praksu obračuna u nacionalnim valutama, a dodao je i da Rusija podržava korišćenje kineskog juana u trgovini sa zemljama Azije i Latinske Amerike.

"Računamo na rast izvoza ruske hrane na kineskom tržištu“, rekao je Putin.

On je dodao da dvije zemlje mogu da postanu svjetski lideri u oblasti vještačke inteligencije i informacionih tehnologija.

Rusija je spremna da podrži kineski biznis u zamjenu za preduzeća koja su napustila Rusiju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

Kada je riječ o obimu trgovinske razmjene, ona je 2022. godine dostigla rekord, bez obzira na posljedice pandemije i sankcioni pritisak, a ove godine će premašiti 200 milijardi dolara.

Si: Uspješna saradnja dvije zemlje

Kineski predsjednik Si Đinping je rekao da odnosi Kine i Rusije pokazuju zdravu dinamiku razvoja.

"Zahvaljujući našim zajedničkim naporima, rusko-kineski odnosi pokazuju zdravu i održivu dinamiku razvoja. Među našim zemljama produbljuje se međusobno političko povjerenje, množe se zajednički interesi“, rekao je Si.

Predsjednik Kine počeo je govor na proširenom sastanku konstatovanjem uspješne saradnje između zemalja i zapaženih rezultata.

"Oblasti saradnje Kine i Rusije stalno se šire, zemlje uspijevaju da ostvare važne rezultate", dodao je Si.

Kineski lider konstatovao je brzu implementaciju nacionalnih razvojnih ciljeva i najavio spremnost da iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa i praktične saradnje u interesu prosperiteta Kine i Rusije.

On je primijetio da se oblasti saradnje Rusije i Kine stalno šire i da se postižu važni rezultati.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.