Ruski predsjednik

Putin Makronu naveo primjere kako Kijev krši sporazume

  • Извор: Танјуг
  • 14.12.2021. 22:06

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom današnjeg telefonskog razgovora sa francuskom predsjednikom Emanuelom Makronom naveo nekoliko primjera kako Kijev krši mirovne sporazume iz Minska, saopšteno je iz Kremlja.

Kako se navodi u saopštenju, Putin i Makron su razgovarali o situaciji u Ukrajini.

– Ukrajinske vlasti namjerno stvaraju tenziju na kontakt liniji sa Donbasom i to uz blagoslov zapadnih zemalja. Pored toga, Ukrajinu snabdijevaju savremenim oružjem što predstavlja direktnu prijetnju za bezbjednost Ruske Federacije – poručio je Putin Makronu, prenosi agencija TASS.

Zapadne zemlje i kijevski režim šire optužbe u posljednje vrijeme o potencijalnoj invaziji Rusije na Ukrajinu, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je te spekulacije kao “prazne i neosnovane”, dodaje se u saopštenju Kremlja.

Peskov je takođe kazao da Moskva ulaže sve napore da pomogne Kijevu da riješi konflikt u Donbasu, a da pritom ostane posvećena Normandijskom formatu i Minskim sporazumima, navodi TAS S.

Kako je saopšteno iz pres sluzbe Kremlja, dvojica predsenika su pristala da održavaju kontakte u budućnosti.

– Dogovoreno je da se nastavi održavanje bliskih ličnih kontakata – navodi se u saopštenju.

Današnji razgovor Putina i Makrona sedmi je ove godine, a u martu su imali i trilateralni razgovor sa tadašnjom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kremlj ističe da su tokom današnjeg razgovora čelnici država “razmijenili mišljenja o naporima koji se u obje zemlje preduzimaju za borbu protiv širenja korona virusa, ali i da je njihov razgovor bio koncentrisan na raspravu o hitnim međunarodnim pitanjima”.