Предсједник Русије

Путин одао почаст жртвама нацистичке опсаде Лењинграда

  • Извор: СРНА
  • 27.01.2024. 15:45

Руски предсједник Владимир Путин положио је данас вијенац код споменика Отаџбини на Меморијалном гробљу Пискаревско у Санкт Петербургу и одао почаст жртвама нацистичке опсаде Лењинграда која је окончана прије 80 година.

На путу ка Споменику отаџбини дуж алеје дуге 300 метара, руски лидер је положио цвијеће на једну од масовних гробница у којој је сахрањен његов брат Виктор, који је погинуо у Лењинграду у зиму 1942. године.

Прије доласка у Санкт Петербург, Путин је у граду Кировск у Лењинградској области положио цвијеће на спомен-обиљежје посвећено палим совјетским борцима погинулим током Другог свјетског рата.

У Санкт Петербургу, некадашњем Лењинграду, данас је обиљежено 80 година од ослобођења града од нациста, а шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић положио је на спомен-обиљежје на Меморијалном гробљу Пискаревско вијенац у име предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Пискаревскоје" је меморијално гробље и једно је од мјеста масовних гробница жртава опсаде Лењинграда.

У масовним гробницама лежи 420.000 становника Лењинграда који су умрли од глади, хладноће и болести или страдали од бомбардовања и артиљеријског гранатирања, као и 70.000 војника који су бранили Лењинград.

Опсада Лењинграда, која је почела 8. септембра 1941. године, трајала је скоро 900 дана и пробијена је 18. јануара 1943. године, али су грађани морали да чекају још читаву годину пре него што је потпуно укинута 27. јануара 1944. године.

Током опсаде Лењинграда умрло је најмање 1.093.842 људи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.