Sastanak dvojice predsjednika

Putin sa Lukašenkom: Isporučićemo Minsku raketne sisteme "Iskander-M"

  • Извор: СРНА
  • 25.06.2022. 18:47

Rusija će u narednih nekoliko mjeseci dostaviti Bjelorusiji raketne sisteme "Iskander-M", rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Tokom sastanka u Sankt Peterburgu, Lukašenko je Putinu rekao da je Bjelorusija zabrinuta zbog "agresivne", "konfrontacione" i "odbojne" politike susjednih Litvanije i Poljske.

Lukašenko je zatražio od Putina da pomogne Bjelorusiji da pruži "simetričan odgovor" na, kako je rekao, letove sa nuklearnim kapacitetom NATO nedaleko od granica te zemlje.

"Minsk mora biti spreman za sve, čak i upotrebu ozbiljnog naoružanja radi odbrane otadžbine od Bresta do Vladivostoka", naglasio je Lukašenko. On je zatražio pomoć da i vojne letjelice Bjelorusije imaju nuklearne kapacitete.

Putin je istakao da trenutno ne vidi potrebu za simetričnim odgovorom, ali da bi bjeloruski borbeni avioni "Su-25", u slučaju potrebe, mogli biti poboljšani u ruskim fabrikama.

Ruski lider je obećao da će dostaviti mobilni raketni sistem "Iskander-M" koji bi zamijenili sovjetski "Skad".

"Iskander" ima dva navođena projektila dometa do 500 kilometara i može nositi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave.