Предсједник Русије

Путин: Унутрашњи сукоб у СР Југославији 1999. подстицан и споља и изнутра

  • Извор: СРНА
  • 25.03.2024. 10:47

Унутрашњи сукоб који је довео до догађаја у СР Југославији (СРЈ) 1999. године подстицан је и изнутра и споља, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

"Први корак је, наравно, био проблем унутрашњег сукоба. Нећу сада процјењивати ко је и за шта крив, ко је каквим циљевима тежио. То је, свакако, подгријавано и изнутра и споља", истакао је руски лидер у интервјуу за филм "Београд" телевизијског канала "Русија".

Путин је нагласио да је управо то и "довело то такве унутрашње конфронтације и суштински до веома тешког грађанског рата".

Он је претходно оцијенио да је бомбардовање СРЈ прије 25 година велика трагедија, те да су дејства Запада била недопустива и да су, у суштини, покренула рат у Европи.


Дјеца брала биљке у вртићу па завршила у болници

Дјеца брала биљке у вртићу па завршила у болници

Свјетска премијера документарног филма "Београд" одржана је јуче у Руском дому, тачно 25 година након што су прве бомбе агресора пале на српско тло. Филм је истог дана емитован и на руској државној телевизији "Русија један", пише "Спутњик".

У филму учествују очевици и политичари, посматрачи и непосредни учесници тих трагичних догађаја. Филм приказује њихов однос према бомбардовању СРЈ.

Осим Путина, у филму, између осталих, учествују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић, патријарх московски и све Русије Кирил, те министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.


Заказан наставак суђења Додику и Лукићу

Заказан наставак суђења Додику и Лукићу

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су 24. марта 1999. године. Процијењено је да је за 78 дана погинуло око 2.500 цивила, међу њима 89 деце, а рањено око 6.000 људи.

Током бомбардовања срушени су мостови, уништена инфраструктура, бомбардоване школе, здравствене установе, медијске куће, амбасада, споменици културе, цркве и манастири, а готово да нема града који се није нашао на мети НАТО бомби.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ је први пут у историји донесена без одобрења Савјета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

Пратите нас и путем Вибера