Predsjednik Rusije

Putin: Zločini nacista ne smiju biti zaboravljeni

  • 26.01.2020. 18:28

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima i gostima memorijalne večeri "Čuvar sjećanja", povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, da zločini nacista ne mogu zastarjeti, da se ne mogu oprostiti niti zaboraviti.

Putin je u pozdravnom telegramu učesnicima memorijalne večeri, koja se održava u Moskvi, istakao da je Holokaust jedan od najtragičnijih, najmračnijih stranica svjetske istorije i da je bilo kakav pokušavaj prećutkivanja tih događaja i mijenjanja istorije neprihvatljiv i nemoralan.

"Naša zajednička dužnost je da sačuvamo i prenesemo narednim generacijama istinu o najkrvavijem ratu 20. vijeka, o milionima ljudi koji su ubijeni u gasnim komorama, koji su mučeni u koncentracionim logorima i getima, koji su umrli od bolesti i gladi", poručio je Putin u telegramu objavljenom na sajtu Kremlja.

On je istakao da naredne gereneracije treba da znaju da je Crvena armija stala na kraj tim nečuvenim zločinima, da je uništila nacizam i spasila od istrebljenja i porobljavanja ne samo Jevreje, nego i druge narode planete.

U Rusiji se od 20. januara do 2. februara obilježava Nedjelja sjećanja na žrtve Holokausta, prenosi "Sputnjik".

Nacistički koncentracioni logor "Aušvic" oslobodila je sovjetska vojska 23. januara 1945. godine.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм