"Velika Britanija će stajati rame uz rame sa Ukrajinom"

Rab: Malo je vjerovatno da će britanski vojnici ići na granicu sa Rusijom

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2022. 11:10

Velika Britanija će stajati rame uz rame sa Ukrajinom, ali je malo vjerovatno da će britanski vojnici ići na granicu sa Rusijom, rekao je danas zamjenik britanskog premijera Dominik Rab.

"Podržaćemo Kijev u odbrani, ali i međunarodnu zajednicu, saveznike iz NATO-a na Zapadu i stojimo rame uz rame u izjavi da će biti ozbiljnih posljedica ukoliko Rusija pokuša da napadne ili da postavi marionetski režim", izjavio je Rab za britanski "Skaj njuz".

Rab je negativno odgovorio na pitanje da li bi Velika Britanija slala svoje vojnike u slučaju napada Rusije na Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, veoma je malo vjerovatno da će slati vojnike, ali je naglasio da su već izrazili volju i da pomažu u programima obuke Ukrajinaca u samoodbrani.

Velika Britanija je nešto ranije optužila Kremlj da pokušava da na vlast u Ukrajini dovede proruskog lidera, te da su pripadnici ruskih obavještajnih službi, u okviru planova za invaziju, u kontaktu sa određenim brojem bivših ukrajinskih političara.

Britansko ministarstvo saopštilo je da posjeduje informacije da ruska administracija razmatra mogućnost da bivši ukrajinski poslanik Jevhen Murajev bude potencijalni kandidat za prorusko rukovodstvo.

Međutim, Murajev je izjavio da su te optužbe čista glupost.