SZO

Rajan: Prioritet vakcinacija, a potom treća doza ugroženima

  • Извор: СРНА
  • 14.12.2021. 15:37

Glavni prioritet treba da ostane vakcinacija nezaštićenih grušpa širom svijeta prije nego što se ponudi treća doza ugroženima, rekao je danas zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan.

Rezultati velikog istraživanja pokazali su da su dvije doze vakcine protiv kovida 19 kompanija "Fajzer" i "Biontek" u proteklih nekoliko sedmica dale 70 odsto zaštite u Južnoafričkoj Republici, što ukazuje na smanjenu efikasnost protiv soja omikron.

Rajan je izrazio očekivanje da će aktuelne vakcine osigurati dovoljnu zaštitu od hospitalizacije i smrti, ali je naglasio da su pristigli podaci preliminarni i da SZO nema dovoljno informacija za odlučniju objavu.

"Ljudi uvijek pitaju treba li dati prioritet vakcinaciji ili trećoj dozi. Realnost je da se treba učiniti oboje. Treba pažnju usmjeriti na nevakcinisane da dobiju dozu što je prije moguće, a potom dati treću ugroženim grupama", naglasio je Rajan.

On je izjavio da će soj omikron, najvjerovatnije smijeniti deltu kao globalno dominantan soj i administracije treba da pažnju usmjere na osnovne zaštitne mjere poput nošenja maske i osiguranja pripravnosti bolnica. 


  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм