Havijer Milei

Rekao da će "spaliti" Centralnu banku: Ko je čovjek koji bi mogao doći na čelo Argentine?

  • 15.08.2023. 08:22

Argentinski član Kongresa Havijer Milei neočekivano je pobijedio na preliminarnim izborima u zemlji koja je godinama pogođena teškom inflacijom, izvještava "Blumberg".

Sa 96 odsto prebrojanih glasačkih listića, kongresmen Milei, koji se često poredi sa Donaldom Trampom, dobio je najviše glasova - 30,1 odsto. On se našao ispred koalicije koju predvodi Patriša Bulrih, koja je, zajedno sa poraženom koalicijom Horacija Rodrigeza Larete, osvojila 28,3 odsto glasova. Na začelju se našao vladajući peronistički blok ministra ekonomije Serđa Mase, sa 27,2 odsto.

Samo dvije države imaju višu inflaciju od Argentine

Samo dvije države imaju višu inflaciju od Argentine

To je posljedica godina velike inflacije i ekonomskih teškoća. Investitori su zabrinuti da će Mileijeve ideje, uključujući i uvođenje američkog dolara u argentinsku privredu, izazvati finansijski haos, prenosi RT Balkan.

"Poslije 20 godina ekonomske krize, raspoloženje protiv establišmenta nije iznenađujuće", izjavio je Danijel Kerner, direktor za Latinsku Ameriku u "Eurazija grup". "Ali ovo je najgori mogući rezultat za tržišta."

Milei, koji je prije glasanja dobio podršku bivšeg brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara, može da dovede do potresa i u regionalnoj politici. Pobjeda ovog kandidata je u suprotnosti sa trijumfom ljevičarskih lidera koji trenutno vladaju Brazilom, Meksikom, Kolumbijom i Čileom.

"Političari nisu rješenje, oni su dio problema", rekao je Milei u vatrenom govoru nakon što su objavljeni preliminarni rezultati glasanja.

Kako je BRIKS postao sila na koju treba računati i zašto bi svi da se pridruže

Kako je BRIKS postao sila na koju treba računati i zašto bi svi da se pridruže

Bulrihova, kandidatkinja koja predstavlja "tržišnu koaliciju" poznatu kao "Juntos por el kambio"  (Zajedno za promjene), rekla je da je Milei u toku kampanje zagovarao "dobre ideje".

"Spaliću Centralnu banku i uvesti dolar"

Preliminarni izbori, koji omogućavaju Argentincima da izaberu kandidate za opšte izbore 22. oktobra, imaju ulogu pouzdanog barometra javnog mnjenja.

Međutim, ko god da osvoji vlast u Argentini, moraće da hitno smanji državnu potrošnju i zaustavi hiperinflaciju.

Izazovi u ovoj zemlji su ogromni. Potrošačke cijene rastu tempom od 115 odsto godišnje, jer Centralna banka štampa pezose za finansiranje socijalnih programa, koji su do sada obezbjeđivale egzistenciju miliona Argentinaca.

Podrška Međunarodnog monetarnog fonda biće ključna za oporavak Argentine, tvrdi "Blumberg", koja je od MMF-a 2018. godine dobila pomoć od 44 milijarde dolara.

Tektonske promjene: Kako će članstvo Saudijske Arabije u BRIKS-u uticati na svijet

Tektonske promjene: Kako će članstvo Saudijske Arabije u BRIKS-u uticati na svijet

Ministar ekonomije Masa uspio je da dobije još 10,8 milijardi. Ipak, investitori smatraju da je devalvacija pezosa, ne manja od 20 odsto, neizbježna.

Argentina će morati da sačeka još tri mjeseca do izbora budućeg predsjednika. Za pobjedu u oktobru potrebno je da kandidat dobije 45 odsto važećih glasova. Ako to nijednom od kandidata ne pođe za rukom, drugi krug glasanja biće održan 19. novembra.

Mileijevi recepti oporavka argentinske ekonomije često zvuče bombastično. On je predložio da se nacionalna valuta zamijeni dolarom, dodajući da će "spaliti" Centralnu banku zbog lošeg upravljanja ekonomijom. Ipak, Milei bi se mogao suočiti sa nedostatkom podrške u Kongresu, tvrde politički analitičari.

Ovaj ekonomista koji je postao političar, posljednjih godina je privukao pažnju svojim izjavama u televizijskim programima i na društvenim mrežama. Neki od njegovih kontroverznih stavova uključuju stav protiv abortusa i prodaje ljudskih organa.

"Milei je uputio nekoliko snažnih poruka koje su široko odjeknule kod mladih iz više srednje klase", izjavila je Marijela Fornoni, direktorka firme za ispitivanje javnog mnjenja. "To se prenijelo i na niže klase, gdje je postao neka vrsta rok zvijezde."

Njegova izborna strategija je jednostavna: "Ako dođemo do drugog kruga, pobijedićemo", rekao je on u martu, u intervjuu za "Blumberg".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.