Шпанија

Рекордна температура угрозила скијашку сезону

  • Извор: СРНА
  • 12.12.2023. 16:31

Температура широм Шпаније оборила је рекорд за децембар, пошто је маса врућег ваздуха захватила Пиринејско полуострво и подигла живу на близу 30 степени Целзијусових на југу, што је одгодило почетак сезоне скијања.

"То је једна од најтоплијих ваздушних маса која је икада захватила Шпанију у овом тренутку у децембру", рекао је портпарол националне метеоролошке агенције АЕМЕТ Рубен дел Кампо.

Дел Кампо је указао на градове на сунчаној медитеранској обали, као што је Валенсија, гдје је забиљежена температура од најмање 27 степени Целзијусових, два степена више од претходног рекорда за посљедњи мјесец у години.

Са Самарџијом на Јахорини приведена и Тијана Тегелтија

Са Самарџијом на Јахорини приведена и Тијана Тегелтија

Он је додао да су непримјерене врућине, заједно са предвиђањима слабих падавина до краја фебруара, најавиле "не баш добру" сезону за зимске спортове, који зависе од обилног снијега, који, када се отопи, представља кључни водени ресурс за прољеће и љето.

Висока температура ће вјероватно опасти послије сриједе, а АЕМЕТ надаље прогнозира хладнији ваздух са виших географских ширина и нормалније вријеме за децембар.

Док се сјеверна хемисфера припрема за долазак зиме, наде Шпанаца у "бијели" Божић јењавају након љета са четири топлотна таласа у најтоплијој години у историји. Научници наводе да је глобални раст температуре посљедица људске дјелатности.

Пратите нас и путем Вибера