Предсједнички избори

Републиканци траже од Хејли да одустане од трке

  • Извор: н1инфо.ба
  • 07.02.2024. 15:00

Највиши званичници националног комитета америчке Републиканске странке (РНЦ) желе да Ники Хејли, бивша гувернерка Јужне Каролине, одустане од утрке за номинацију за предсједничке изборе испред ове странке како би могли покренути заједнички комитет за прикупљање средстава с Доналдом Трампом и на тај начин му помогли да повећа своје финансије, тврде људи упознати са ситуацијом.

Како наводи британски лист Гардијан, проблем за РНЦ био је недостатак директних прихода, при чему се види да ситни донатори углавном радије донирају директно Трамповој кампањи, а већи, институционални донатори који не воле Трампа, радије донирају директно изазивачима попут Хејли.

Ники Хејли затражила заштиту тајне службе

Ники Хејли затражила заштиту тајне службе

Иако је РНЦ у јануару прикупио 12 милиона долара у донацијама, руководство је протеклих седмица расправљало о потреби да Хејли напусти утрку како би што прије могли покренути заједнички комитет за прикупљање средстава с Трампом, што би омогућило богатим донаторима да пишу чекове веће од 800.000 долара.

РНЦ у суштини није потребно одустајање Хејли од утрке да би склопили споразуме о заједничком прикупљању средстава. Године 2016. исти споразуми су склопљени са Трампом и прије него је бивши гувернер Охаја одустао – али, мишљења су, наводи Гардијан, када би Хејли одустала, РНЦ би могао преузети њене велике донаторе који желе да подрже странку, али не директно Трампа.

Доналд Трамп нема право на предсједнички имунитет, али ово му је стратегија одбране!

Доналд Трамп нема право на предсједнички имунитет, али ово му је стратегија одбране!

У приватним разговорима, руководство РНЦ-а сугерисало да немају никакве преференције за једног или другог кандидата али с обзиром да анкете показују да је Трамп очигледан фаворит након његових побједа у Ајови и Њу Хемпширу, они виде Хејли као вјероватног губитника који би се требао повући из утрке, наводи Гардијан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)