Кандидат

Трамп издоминирао на "суперуторак": Хоће ли Хејли сада одустати?

  • Извор: Агенције
  • 06.03.2024. 07:43

Бивши амерички предсједник Доналд Трaмп учврстио је своју позицију готово сигурног кандидата Републиканске странке за предсједничке изборе у новембру низом побједа на предизборима на тзв.'суперуторак'.

Резултати су отворили пут за поновно суочавање Трaмпа и актуелног предсједника Џозефа Бајдена, који заправо нема озбиљну конкуренцију за номинацију Демократске странке, у трци за Бијелу кућу.

Трамп је лако побиједио своју посљедњу преосталу велику противкандидаткињу, Ники Хејли, на предизборима одржаним у Алабами, Арканзасу, Колораду, Мејну, Вирџинији, Сјеверној Каролини, Оклахоми, Минесоти, Тенесију, Тексасу и Масачусетсу, према пројекцијама телевизијских кућа укључујући Си Ен Ен, Ен Би Си и Фокс Њуз.

Вермонт је једина држава, барем за сада, у којој је, по пројекцијама "Decision Desk XQ", на републиканским предизборима побиједила Хејли.


Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Код Бајдена није било неизвјесности, побиједио је на демократским предизборима у свим тим државама, према пројекцијама, те у Јути. Демократска странка је потврдила да је побиједио и у Ајови гдје се могло гласати путем поште.

Десетине милиона људи гласали су на изборима одржаним у 15 од 50 савезних држава, плус једној територији САД-а.

Суперуторак означава највећи појединачни дан такмичења за страначку номинацију.

Гласало се од обале до обале, укључујући густо насељене државе Калифорнију и Тексас, гдје је велик број делегата. На предизборима, који су почели у јануару у Ајови, кандидатима се додјељују делегати за сваку државу коју освоје.

На републиканској страни на коцки је више од трећине укупног броја делегата који формално одређују ко ће добити страначку номинацију. У игри 874 делегата од укупно 2.429 који ће одредити кандидата Републиканске странке за предсједничке изборе на конвенцији у јулу.


Пио сам дјевојци крв: Лука је био члан секте и открио језива искуства

Пио сам дјевојци крв: Лука је био члан секте и открио језива искуства

Хејли је служила у Трамповој администрацији као амбасадор у УН.

Покушала је привући републиканске умјерењаке и независне, али њена кампања није успјела добити довољно замаха да би представљала озбиљну пријетњу Трампу. Изгубила је предизборе у својој родној држави Јужној Каролини прошлог мјесеца.

Вјерује се да ће након суперуторка одустати од кандидатуре, пише "тпортал". 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм