Kandidat

Tramp izdominirao na "superutorak": Hoće li Hejli sada odustati?

  • Izvor: Agencije
  • 06.03.2024. 07:43

Bivši američki predsjednik Donald Tramp učvrstio je svoju poziciju gotovo sigurnog kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore u novembru nizom pobjeda na predizborima na tzv.'superutorak'.

Rezultati su otvorili put za ponovno suočavanje Trampa i aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena, koji zapravo nema ozbiljnu konkurenciju za nominaciju Demokratske stranke, u trci za Bijelu kuću.

Tramp je lako pobijedio svoju posljednju preostalu veliku protivkandidatkinju, Niki Hejli, na predizborima održanim u Alabami, Arkanzasu, Koloradu, Mejnu, Virdžiniji, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Minesoti, Tenesiju, Teksasu i Masačusetsu, prema projekcijama televizijskih kuća uključujući Si Еn Еn, Еn Bi Si i Foks Njuz.

Vermont je jedina država, barem za sada, u kojoj je, po projekcijama "Decision Desk XQ", na republikanskim predizborima pobijedila Hejli.


Mišković otkrio u šta treba ulagati: Zaboravimo stanove

Mišković otkrio u šta treba ulagati: Zaboravimo stanove

Kod Bajdena nije bilo neizvjesnosti, pobijedio je na demokratskim predizborima u svim tim državama, prema projekcijama, te u Juti. Demokratska stranka je potvrdila da je pobijedio i u Ajovi gdje se moglo glasati putem pošte.

Desetine miliona ljudi glasali su na izborima održanim u 15 od 50 saveznih država, plus jednoj teritoriji SAD-a.

Superutorak označava najveći pojedinačni dan takmičenja za stranačku nominaciju.

Glasalo se od obale do obale, uključujući gusto naseljene države Kaliforniju i Teksas, gdje je velik broj delegata. Na predizborima, koji su počeli u januaru u Ajovi, kandidatima se dodjeljuju delegati za svaku državu koju osvoje.

Na republikanskoj strani na kocki je više od trećine ukupnog broja delegata koji formalno određuju ko će dobiti stranačku nominaciju. U igri 874 delegata od ukupno 2.429 koji će odrediti kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore na konvenciji u julu.


Pio sam djevojci krv: Luka je bio član sekte i otkrio jeziva iskustva

Pio sam djevojci krv: Luka je bio član sekte i otkrio jeziva iskustva

Hejli je služila u Trampovoj administraciji kao ambasador u UN.

Pokušala je privući republikanske umjerenjake i nezavisne, ali njena kampanja nije uspjela dobiti dovoljno zamaha da bi predstavljala ozbiljnu prijetnju Trampu. Izgubila je predizbore u svojoj rodnoj državi Južnoj Karolini prošlog mjeseca.

Vjeruje se da će nakon superutorka odustati od kandidature, piše "tportal". 

Pratite nas i putem Vibera