Руски умјетник Андреј Молодкин

Рус пријети да ће уништити киселином вриједна умјетничка дјела

  • Извор: Танјуг
  • 14.02.2024. 02:00

Руски умјетник Андреј Молодкин изјавио је да ће киселином уништити ремек-дјела умјетника као што су Пабло Пикасо, Рембрант и Енди Ворхол ако оснивач Викиликса Џулијан Асанж умре у затвору.

Молодкин каже да је сакупио 16 умјетничких дјела, за која процењује да вриједе више од 45 милиона долара и да се налазе у сефу са "екстремно корозивном" супстанцом.

У сефу су кутије које садрже та умјетничка дјела и пнеуматска пумпа која повезује два бурета, једно са киселим прахом, а друго са акцелератором, који би могао да изазове хемијску реакцију довољно јаку да претвори садржај сефа у парчад, тврди Молодкин.

Он је навео да се 24-часовни тајмер на сефу мора ресетовати сваког дана, што ће бити учињено само након потврде да је Асанж жив, преноси Скај њуз. Руски умјетник каже да "не би осјећао ништа" ако дјела буду уништена, јер је, како наводи, "слобода много важнија".

Орбан поручио: Украјина боље да пристане на мир или ће изгубити још више територије

Орбан поручио: Украјина боље да пристане на мир или ће изгубити још више територије

Пројекат подржава Асанжова супруга Стела. Њен муж чека одлуку по жалби против изручења у САД, гдје се суочава са оптужбама по закону о шпијунажи.

Асанж је тражен у САД због наводне завјере за добијање и објављивање информација о националној одбрани, након објављивања стотина хиљада докумената у вези са ратовима у Авганистану и Ираку, који су откривени.

Он се скоро пет година налази у лондонском затвору Белмарш, а његова посљедња жалба биће пред Вишим судом у Лондону 20. и 21. фебруара. Асанжове присталице тврде да му пријети 175 година затвора ако буде изручен, а његов адвокат да је живот Аустралијанца "у опасности" ако жалба против изручења буде одбијена.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм