Pokazuju povjerljivi dokumenti

Rusi imaju "ubicu" satelita: Šta je "Tobol" i zašto bi Mask trebalo da ga se boji?

  • Извор: РТ Балкан
  • 20.04.2023. 12:49

Rusija možda stvara ubicu neprijateljskih satelita, pokazuju povjerljivi dokumenti Pentagona, piše "Vašington post". Moskva, kako navode, mjesecima eksperimentiše sa svojim sistemom za elektronsko ratovanje "Tobol", kako bi omela satelitske operacije "Starlinka" koji je u vlasništvu Ilon Maska, a čijim uslugama besplatno raspolaže Kijev od početka Specijalne vojne operacije.

"Dokument koji je procurio datira iz marta i ne ukazuje da li je bilo koji od ruskih testova bio uspješan. Ali, otkriće obavještajnih službi ipak je upečatljivo jer potvrđuje ono što su posmatrači ranije samo pretpostavljali: da se program koji je navodno dizajniran da zaštiti satelite Kremlja, umjesto toga može koristiti da napadne one koje koriste njegovi protivnici", navodi američki medij.

Francuzi testirali nuklearnu balističku raketu

Francuzi testirali nuklearnu balističku raketu

Kompanija "SpejsIks" koja je vlasnik mreže "Starlink" objelodaljene informacije nije komentarisala, ali se prošlog proljeća Mask osvrnuo na navodne pokušaje Kremlja da ugrozi njegove satelite, ističući da, iako su oni pokazali otpornost na pokušaje ometanja i hakovanja, "izgleda da Rusi intenziviraju napore".

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Konstantin Žura naveo je da su zvaničnici u Kijevu svijesni tih napora Rusije i "preduzimaju mjere da ih neutrališu". 

Koliko su, međutim, uspješne te mjere?

"Ukrajinske trupe su izvjestile da su imale probleme sa signalom u oktobru, dok su se kretale ka ruskim pozicijama tokom kontraofanziva na jugu i istoku. Nejasno je da li su prekidi "Starlinka" koji su prijavljeni u Ukrajini rezultat ruskih eksperimenata sa sistemom 'Tobol' ili drugih mogućnosti ometanja koje koriste ruske snage, kao što je sistem 'Tirada-2' koji je montiran na kamion", navodi "Vašington post".

WP: Rusija ima sredstva da onesposobi Starlink

WP: Rusija ima sredstva da onesposobi Starlink

Analitičari tvrde da Rusi imaju najmanje sedam sistema "Tobol", a svi oni nalaze se pored objekata koji se koriste za praćenje satelita, navodi se u izvještaju koji je ovog mjeseca objavila grupa fokusirana na bezbjednost i održivost svemira "Fondacija za bezbjedni svijet".

Satelitska ometanja, kako oni navode, mogu se dešavati u svemiru, direktnim gađanjem satelita, i na zemlji, gdje oružje cilja prijemnike.

Metoda zasnovana na zemlji, poznata kao "ometanje donje veze", prenosi signal na istoj frekvenciji kao i satelit, što spriječava povezane uređaje da ga prime.


Ona je ipak manje efikasna jer je, da bi funkcionisala, potrebno da se ometač relativno približi sistemima koje namjerava da poremeti.

Smetnje koje se dešavaju u svemiru, poznate su kao "ometanje  gornje veze", i tu se, zbog miješanja signala napadača i emitera, informacije koje primaju korisnici satelita- iskrivljuju.

"'Tobol' gotovo sigurno funkcioniše na ovaj način", kaže za "Vašington post" istraživač Bart Hendriks.

Češki predsjednik: NATO nema alternativu osim da podrži Ukrajinu

Češki predsjednik: NATO nema alternativu osim da podrži Ukrajinu

Dokument koji je procurio, kako navodi ovaj list, opisuje "tekući vojni operativni eksperiment Rusije za ciljanje satelitskog komunikacionog sistema 'Starlink' preko Ukrajine sa ruskim Tobolom-1" i identifikuje tri lokacije u Rusiji na kojima su sprovedena testiranja. 

"Procjenjeni centar" gdje su testiranja bila usmjerena, nalazi se u blizini Bahmuta gdje se odvijaju najžešće borbe tokom Specijalne vojne operacije.

"Iako bi rusko pozicioniranje kompleksa 'Tobol' širom zemlje moglo da sugeriše da se oni koriste u odbrambene svrhe, tri lokacije otkrivene u procjeni američkih obavještajnih službi, jedna izvan Moskve, zatim na lokaciji u blizini Krima i u Kalinjingradu, najbliži su objekti Ukrajini, što ih čini pogodnim za ofanzivnu operaciju", navodi "Vašington post".

Turski ministar: Cijeli svijet mrzi Ameriku

Turski ministar: Cijeli svijet mrzi Ameriku

Po tvrdnjama direktora programskog planiranja u "Fondaciji bezbjedan svijet" Brajana Videna, njihova oblast pokrivanja obuhvata celu Ukrajinu.

"Javna dokumentacija koja imamo govori o tome da je u pitanju odbrambeni sistem, budući da bi 'Tobol' bio korišćen za otkrivanje pokušaja da se ometu ruski sateliti, ili njihovog ometanja. Analizirao bi te ometajuće signale, a zatim emitovao kontra-signal koji bi pokušao da negira smetnje", pojašnjava Viden koji međutim dodaje da, "ako to možete da uradite, vjerovatno možete te iste sposobnosti da iskoristite i ofanzivno ometate nečiji satelit".

Pratite nas i putem Vibera!