"Zajedničko more"

Rusija i Kina udružuju snage: "To je odgovor na prijetnje"

  • Извор: Б92
  • 20.12.2022. 07:58

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da predstojeća pomorska vežba ruske i kineske vojske "Zajedničko more" jača partnerstvo Pekinga i Moskve.

Osim toga, ta vežba pokazuje rješenost dvije zemlje da zajednički odgovore na bezbjednosne prijetnje u regionu i globalno, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Zajednička vežba ima za cilj da pokaže odlučnost i sposobnost dve strane da zajednički odgovore na prijetnje pomorskoj bezbjednosti i održe međunarodni i regionalni mir i stabilnost", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva odbrane, prenosi TASS.

Kako je navedeno vježba će se održati u vodama istočno od morskog područja od Džoušana do Tajdžoua, u provinciji Džeđijang.

Ministarstvo ističe da je interakcija između kineske i ruske vojske dokaz da se sveobuhvatno strateško partnerstvo između Pekinga i Moskve produbljuje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedeljak da će Rusija i Kina održati zajedničke pomorske manevre od 21. do 27. decembra.

Rusiju će na vježbama predstavljati vodeći brod Pacifičke flote, krstarica Varjag, fregata Maršal Šapošnjikov, ratni brodovi Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov i Perfekt.

Od kineskih pomorskih snaga će u vježbu biti uključena dva razarača, dva patrolna broda, integrisani brod za snabdijevanje i dizel podmornica.

Ministarstvo je takođe saopštilo da će u vježbama, osim brodova, učestvovati i mornarički avioni i helikopteri Pacifičke flote i Ratne mornarice Oslobodilačke narodne armije Kine.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!