Sergej Rjabkov

Rusija predala zvaničnu notu SAD o suspenziji učešća u START-u

  • Извор: Sputnjik
  • 01.03.2023. 15:17

Rusija je 28. februara predala SAD zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START), izjavio je za Sputnjik zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

- Јuče smo predali zvaničnu notu američkoj stranim u kojoj smo naveli da se ispunjavanje START-a obustavlja, ali da ćemo njegove centralne odredbe - ograničenje količine odgovarajućih sistema - poštovati - rekao je Rjabkov.

Prema njegovim riječima, saopštenje SAD o nekakvom planu za Rusiju o inspekcijama u okviru sporazuma pojavilo se prekasno, jer odluka Moskve o istupanju iz START-a sada ne može da se preispituje.

- Sve smo rekli, predsjednik je stavio tačku na 'i' u obraćanju Federalnoj skupštini, Ministarstvo inostranih poslova je to konstatovalo u saopštenju od 21. februara i mi ne možemo da se mirimo sa situacijom koja se kardinalno razlikuje od one koja je bila u periodu kada je sporazum izrađen i potpisan - naglasio je Rjabkov.

Diplomata je dodao da ne isključuje mogućnost kontakta s predstavnicima SAD u Ženevi, na konferenciji o razoružavanju, te da je Moskva spremna da razmatra sva moguća pitanja, s tim što to neće uticati na situaciju u vezi sa Sporazumom o strateškom ofanzivnom naoružanju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustvavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu, naglasivši da zemlja ne istupa iz njega.

Predsjednik Rusije je naglasio da prije nego što se obnovi diskusija o sporazumu, Moskva želi da shvati "na šta pretenduju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija" i na koji način treba računati njihove nuklearne arsenale, "odnosno ukupni ofanzivni potencijal Sjevernoatlantske alijanse".

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина