Ministarstvo spoljnih poslova

Rusija prekida članstvo u UNHRC nakon suspenzije

  • Извор: Агенције
  • 08.04.2022. 17:42

Rusija je prekinula članstvo u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN), saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Odluka je donijeta nakon što je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se suspenduje članstvo Ruske Federacije u Savjetu UN za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

"Ruska strana smatra rezoluciju koju je Generalna skupština UN usvojila 7. aprila u Njujorku o suspendovanju članstva Ruske Federacije u Savjetu za ljudska prava UN kao nezakonit i politički motivisan korak u cilju prkosnog kažnjavanja suverene države članice UN koja vodi nezavisnu unutrašnju i spoljnu politiku", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Kada su se proglasile standardom u oblasti ljudskih prava, ove države su direktno uključene u gruba i masovna kršenja ljudskih prava", navodi se u saopštenju. Ministarstvo je saopštilo da će Rusija nastaviti da doprinosi zaštiti ljudskih prava.

Poslije glasanja, Genadij Kuzmin, zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, nazvao je odluku Generalne skupštine "nelegitimnim i politički motivisanim" korakom koji ima jasnu namjenu da kazni suverenu državu članicu UN, čak je nazvao "otvorenom ucjenom suverenih država".

On je tvrdio da je savet monopolizovan od strane grupe država koje ga koriste za kratkoročne interese i da "takvi postupci krše mandat koji je međunarodna zajednica povjerila Savjetu za ljudska prava i sveukupno podrivaju povjerenje u ovo tijelo". 


  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.