Igor Morgulov

Rusija upozorava na opasne planove: NATO želi da rasparča Evroaziju na blokove

  • Извор: Агенције
  • 27.06.2023. 10:28

Rusija i Kina su u stanju da osujete opasne planove NATO-a da podijeli zajednički evroazijski prostor na mrežu "ekskluzivnih klubova" i vojnih blokova, izjavio je ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov.

- Ukrajinska kriza nije jedina manifestacija hegemonističkih težnji SAD i njihovih satelita. NATO, kojim rukovodi Vašington, pokušava da svojoj aktivnosti da globalnu dimenziju, stremeći da prodre u Azijsko-pacifički region i da podijeli evroazijski prostor na mrežu "ekskluzivnih klubova" i vojnih blokova - rekao je Morgulov na međunarodnoj konferenciji "Rusija i Kina: saradnja u novoj eri" koja se održava u Pekingu.

To su veoma opasni planovi, istakao je diplomata, dodajući da je siguran da su Rusija i Kina u stanju da zajednički osujete te opasne namjere.

- U ovom kontekstu ostaje veoma aktuelno učvršćivanje rusko-kineske spoljnopolitičke koordinacije - naglasio je Morgulov.

Takođe je kazao da Rusija i Kina djeluju u interesu stvaranja ravnopravnog, otvorenog, inkluzivnog sistema bezbjednosti u regionu i svijetu, sistema koji nije usmjeren protiv trećih zemalja.

- Svjedoci smo zaista kardinalnih promjena u geopolitičkom pejzažu. Takozvani kolektivni Zapad se grčevito drži za globalnu dominaciju koja im umiče, stavljajući na kocku sudbine čitavih država i naroda. SAD otvoreno vode politiku dvostrukog obuzdavanja Rusije i Kine, proglašavajući Rusiju "neposrednom prijetnjom", a Kinu "strateškim konkurentom" - ocijenio je Morgulov.

On je istakao da se, za razliku od toga, Moskva i Peking zalažu za formiranje pravednijeg multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, a ne na nekim izmišljenim pravilima.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!