Zanimalo ih mišljenje

Rusija uputila jasnu poruku Švajcarskoj: Više niste neutralna zemlja

  • Izvor: klix.ba
  • 11.08.2022.22:33

Rusija je danas rekla da je odbila ponudu Švajcarske da zastupa ukrajinske interese u Rusiji i interese Moskve u Ukrajini jer više ne smatra Švajcarsku neutralnom zemljom.

Švajcarska ima dugu diplomatsku tradiciju djelovanja kao posrednika između zemalja čiji su odnosi prekinuti, ali portparol ministarstva vanjskih poslova Ivan Nečajev rekao je da to nije moguće u trenutnoj situaciji.

"Švajcarce je zaista zanimalo naše mišljenje o mogućem zastupanju interesa Ukrajine u Rusiji i Rusije u Ukrajini. Vrlo jasno smo odgovorili da je Švajcarska nažalost izgubila status neutralne države i da ne može djelovati ni kao posrednik ni kao zastupnik. Bern se pridružio nezakonitim zapadnim sankcijama protiv Rusije", rekao je Nečajev novinarima.

Neutralna Švajcarska preslikala je gotovo sve sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini.

Švajcarski mediji ranije su saopštili da bi glavni cilj švajcarskog prijedloga bio omogućiti Ukrajincima koji žive u Rusiji da primaju konzularne usluge švajcarske ambasade u Moskvi.