Nepal

Ruske snage dobijaju pojačanje: Čuvene Gurke sve više dolaze u Vagner?

  • Извор: Новости.рс
  • 25.06.2023. 21:58

Usljed loše ekonomske situacije u Nepalu i nove politike regrutacije u Indiji, sve veći broj nepalskih vojnika, takozvanih Gurki, pristupa ruskim oružanim snagama.

Neki od njih su čak i veterani nepalske vojske, dok je jedan od glavnih razloga za njihov odlazak u rusku vojsku mogućnost dobijanja ruskog državljanstva.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 16. maja potpisao dekret kojim se uprošćava procedura dobijanja ruskog državljanstva za strance koji pristupe ruskoj vojsci. Ta ponuda izuzetno je privlačna mladićima iz Nepala, gdje je stopa nezaposlenosti izuzetno visoka.

Rusija strancima omogućava da potpišu ugovor na godinu dana kako bi mogli da učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji. Jedna od pogodnosti tog ugovora je i mogućnost dobijanja ruskog državljanstva za borca i njegovu porodicu.

Na internetu se pojavilo više snimaka na kojima se vide nepalski regruti u ruskoj vojsci. Na nekim od njih se vidi kako regruti treniraju, a na drugima kako idu na lokaciju za obuku.

U nekim snimcima se čak objašnjava kako se mogu pridružiti ruskim snagama.


Otkrića u sjedištu Vagnera iznenadila i FSB

Otkrića u sjedištu Vagnera iznenadila i FSB

Jedan od mladića sa kojim je "Nepal Pres" razgovarao je iz regiona Koši.

On je rekao da je studirao na Ruskom državnom univerzitetu, ali da je njegova viza bila blizu isteka. Objašnjava da je nakon završetka studija imao dvije opcije – ili da se vrati u Nepal i ostane nezaposlen ili da se zaposli u ruskoj vojsci.

"Oni nas uče kako da koristimo savremeno oružje. Obuka traje tokom čitavog dana, a nekad i noću. Čak i tokom obuke dobijamo platu od oko 50.000 nepalskih rupija (oko 350 evra), kao i osiguranje. Nakon godinu dana dobijamo i državljanstvo. Ako ne poginem, planiram da živim ovdje", rekao je taj nepalski regrut.


Nepalski general u penziji Binož Basniat rekao je za "Euroasian Times" da "nakon završetka školovanja, veliki broj mladih traži posao, ali ne uspijeva da ga pronađe u Nepalu". Pomenuti portal dodaje da se sve više njih priključuje grupi Vagner.

"Porastao je broj mladih koji žele da odu u druge zemlje u potrazi za poslom i prilikama", dodao je on.

Ko su Gurke?

Gurke su naširoko poznati nepalski vojnici, koji su zbog svoje vještine i izdržljivosti stekli slavu širom svijeta. Ime su dobili po nepalskom kraljevstvu Gorka, koje je britanska Istočnoindijska kompanija osvojila i pripojila svojim posjedima u južnoj Aziji početkom dvadesetog vijeka.

Iako su bili poraženi u tom ratu, Gurke su impresionirale Britance svojom hrabrošću i ratničkim vještinama. Toliko da su regrutovali oko 5.000 nepalskih vojnika u svoje redove, a ubrzo su formirana tri puka koja su činile isključivo Gurke.

Vojnici iz Nepala učestvovali su u skoro svim ratovima koje je Britanska imperija vodila tokom 19. i prve polovine 20. vijeka, uključujući i oba svjetska rata.


Tukao djevojku pred prolaznicima: Pokušali je zaštititi, ona nije htjela

Tukao djevojku pred prolaznicima: Pokušali je zaštititi, ona nije htjela

Procjenjuje se da se tokom Prvog svjetskog rata u britanskoj vojsci borilo oko 200.000, a tokom Drugog čak 250.000 Nepalaca. Oni su učestvovali na manje-više svim frontovima u tim ratovima, od Francuske i Grčke do Sjeverne Afrike, Burme i Singapura.

Samo je u Drugom svjetskom ratu oko 2.700 Gurki dobilo najviša britanska odličja za hrabrost.

Nakon što je Indija stekla nezavisnost od Velike Britanije 1947. godine, jedinice Gurki u britanskoj vojsci podijeljene su između te dvije zemlje.

Do današnjeg dana, Nepal, Indija i Ujedinjeno Kraljevstvo su jedine tri države koje imaju elitne jedince Gurki u svojim redovima.

Ipak, nakon što su komunisti došli na vlast u Nepalu 2008. godine, oni su u velikoj mjeri ograničili odliv nepalskih mladića u indijsku i britansku vojsku. Zato tokom 2023. godine ni jedan Nepalac nije pristupio oružanim snagama Indije, dok je ranije taj broj iznosio oko 1.300 regruta godišnje.

Kada je riječ o Rusiji, nepalske vlasti ni na koji način nisu regulisale odlazak svojih građana u njene oružane snage, što znači da su oni slobodni da se prijave u "ličnom svojstvu", piše "Euroasian Times".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)