Moskva

Ruski hakeri objavili podatke hiljadu ukrajinskih obavještajaca

  • Извор: СРНА
  • 06.07.2022. 11:51

Hakerska grupa "Zli ruski hakeri" (RaHDit) objavila je na sajtu "Nemezida" podatke hiljadu zaposlenih u Glavnoj obavještajnoj upravi (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

Među otkrivenim obavještajcima su i predstavnici ambasada u Rusiji, Indiji, Austriji, Vijetnamu, Južnoj Africi, Italiji, Turskoj i Iranu.

Na spisku su i podaci o pokroviteljima vojnih obavještajaca u Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj, instruktorima za diverzije i predstavnicima specijalnih snaga za vođenje tajnih i vojnih obavještajnih službi.

Od početka specijalne operacije u Ukrajini, ovo je najveće "curenje" ukrajinskih obavještajnih podataka.

Kako navode u propratnom komentaru, nedostaci u zaštiti mreže Centralne uprave GUR u Kijevu, kao i metode za analizu velikih podataka prema karakterističnim modelima ponašanja korisnika, pomogli su da se formira baza podataka.

Grupa precizira da je ovo prvi materijal u nizu publikacija koje će uslijediti.

U junu je ova hakerska grupa objavila podatke o 700 zaposlenih u Službi bezbjednosti Ukrajine. Na početku specijalne operacije, ona je istovremeno hakovala svih 755 veb sajtova ukrajinske vlade, a hakerskim napadima bili su izloženi i sajtovi lokalnih vlasti širom zemlje.

Kako prenosi "Sputnjik", na portalu hakerske grupe objavljene su informacije o više od 11.000 pristalica neonacističkih formacija Ukrajine.