Veliki propust

Ruski hakeri provalili u baze Velike Britanije, došli do podataka o podmornicama i oružju?

  • 04.09.2023. 15:31

Ruski hakeri objavili su tajne informacije sa britanskih vojnih i obavještajnih sajtova, piše "Miror", dodajući da je procurilo hiljade stranica podataka koji bi kriminalcima mogli pomoći i da uđu u baze nuklearnih podmornica HMNB Klajd, laboratorije za hemijsko oružje u Porton Daunu i službe za prisluškivanje GCHK.

Ukradene su i informacije o zatvorima visoke bezbjednosti, ali i ključnoj vojnoj lokaciji za sajber odbranu Britanije.

Tvrdi se da je za sajber napad odgovorna grupa "Lokbit" povezana s Rusijom, a da su se na njihovoj meti našle baze podataka kompanije "Zaun" zadužene za zaštitu sajtova maksimalne bezbjednosti.

Slao prijeteće poruke diplomatskim predstavništvima dvije zemlje EU

Slao prijeteće poruke diplomatskim predstavništvima dvije zemlje EU

"Ovo je potencijalno veoma štetno po bezbjednost nekih od naših najosjetljivijih sajtova. Vlada treba da objasni zašto su kompjuterski sistemi ove firme bili tako ranjivi. Svaka informacija koja pruža bezbjednosne aranžmane potencijalnim neprijateljima je veoma zabrinjavajuća", upozorio je laburistički poslanik Kevan Džons, član biračkog odbora Komons difens, prenosi RT Balkan.

Grupu "Lokbit" britanski "Miror" opisuje kao najopasniju hakersku bandu na svijetu čiji je ključni član Mihail Matvejev, koji se nakon napada na 1.400 globalnih ciljeva našao na FBI listi najtraženijih.

Dokumenta koja su procurila takođe uključuju izvještaj o narudžbini opreme u komunikacionom kompleksu GCHK u Kornvol, a curenje uključuje i podatke o bezbjednosnoj opremi u Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu u Vadingtonu, Linksu, gdje je bazirana eskadrila dronova "reper", i kasarni "Kavdor", čiji se 14. signalni puk bavi elektronskim ratovanjem.

Erdogan nakon sastanka sa Putinom: Najvažnije pitanje ukrajinski koridor za izvoz žitarica

Erdogan nakon sastanka sa Putinom: Najvažnije pitanje ukrajinski koridor za izvoz žitarica

Stručnjak za bezbjednost nazvao je incident "razornim udarcem po infrastrukturu nacionalne bezbjednosti", prenio je "Miror", dok se poslanik Torijevaca Tobijas Elvud, inače predsjednik odbora za odbranu upitao kako sve utiče na sposobnost britanskih odbrambenih institucija da nastave da funkcionišu bez prijetnji od napada.

"Kako da se bolje odbranimo od miješanja koje podržava Rusija, koje je bez sumnje u vezi sa našim stavom podrške Ukrajini? Konačno, ovo je još jedan primjer kako sukob više nije ograničen na tradicionalno bojno polje, već sada uključuje digitalni domen i postavlja sve veće zahtjeve pred bezbjednosnim aparatima", tvrdi Elvud.

"Evropska unija je spremna da žrtvuje bezbjednost Zapadnog Balkana"

Kompanija "Zaun", međutim tvrdi da nema razloga za pretjeranu zabrinutost i dodaje da će "Lokbit" potencijalno imati pristup nekim istorijskim imejlovima, narudžbinama, crtežima i projektnim datotekama. 

"Ne vjerujemo da su povjerljiva dokumenta uskladištena u sistemu ili da su kompromitovani. Kontaktirali smo Nacionalni centar za sajber bezbjednost i pratimo savjete. 'Zaun' je žrtva sofisticiranog sajber napada i preduzeo je sve razumne mjere da ublaži svaki napad na naše sisteme", ističu iz ove kompanije.

Profesor i stručnjak za bezbjednost i obavještajne poslove Entoni Glis komentariše da iako naziv ove firme na nemjačkom jeziku može da znači "ograda"- sve njihove bezbjednosne ograde su sada srušene.

Incident na samitu BRIKS-a: Trčao za Si Đinpingom, a onda je obezbjeđenje skočilo

Incident na samitu BRIKS-a: Trčao za Si Đinpingom, a onda je obezbjeđenje skočilo

"To je razoran udarac našoj infrastrukturi nacionalne bezbjednosti zbog detalja koji će procuriti na darknet o bezbjednosnoj opremi obezbeđenoj osjetljivim sajtovima – uključujući i dom britanskog nuklearnog sredstva odvraćanja. To pokazuje sa kojom lakoćom hakeri povezani sa Rusijom mogu da provale kompjuterske sisteme velike snage", komentariše Glis.

Svaka neprijateljska obavještajna služba dala bi svoju desnu ruku da se dokopa ovakvih detalja, tvrdi "Miror", dodajući da pristup specifičnoj bezbjednosnoj opremi na osetljivom mjestu neprijateljima pruža bogatu sliku o tome šta se zapravo tamo nalazi.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)