Oglasio se Peking

SAD dužne da objasne navode američkog novinara o diverziji na "Sjevernom toku"

  • Извор: Агенције
  • 10.02.2023. 09:49

Kina je obratila pažnju na istragu novinara Sejmura Herša o gasovodima "Sjevernog toka". Ukoliko je ta istraga u skladu sa stvarnošću, SAD su dužni da se izjasne o tome pred međunarodnom zajednicom, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Nin.

- Obratili smo pažnju na tu publikaciju - rekla je ona odgovarajući na molbu novinara da komentariše istraživanje novinara.

Prema njenim riječima, eksplozije na "Sjevernim tokovima" ozbiljno su negativno uticale na svjetsko energetsko tržište i globalnu ekološku sredinu.

Mao Nin je naglasila da je, ukoliko su objavljeni detalji istrage tačni, ponašanje SAD neprihvatljivo: "Vašington će morati da odgovara i da se izjasni pred međunarodnom zajednicom".

Američki novinar Sejmur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama "Sjevernog toka".

U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vježbi NATO-a "Baltops" na leto 2022. godine pod cjevovode "Sjevernog toka“ postavili eksploziv, koji su tri mjeseca kasnije aktivirali Norvežani.

Predsjednik SAD DŽozef Bajden je donio odluku o diverziji na "Sjevernim tokovima" poslije devet mjeseci tajnih razgovora s timom za nacionalnu bezbjednost SAD, navodi Herš.

Pentagon je kasnije za Sputnjik naveo da SAD nemaju veze s eksplozijama na ruskim gasovodima.

Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra prošle godine istovremeno na dva kraka ruskih izvoznih gasovoda za Evropu - "Sjeverni tok 1" i "Sjeverni tok 2".

Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o ciljanoj diverziji.

Operater "Sjevernog toka", kompanija Nord strim AG, saopštila je da je na gasovidima pričinjena materijalna šteta bez presedana i da je nemoguće ocijeniti kada će ona biti popravljena.

Тагови:
  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм