Vjerovali da je bio božanski

Sahranili krokodila koji je čuvao hram 80 godina, svi su plakali

  • Извор: Танјуг
  • 11.10.2022. 08:28

Stotine ljudi prisustvovalo je u ponedjeljak sahrani krokodila, za kojeg se vjeruje da je bio božanski i koji je decenijama živio na vegetarijanskoj ishrani u hinduističkom hramu u Indiji.

Krokodil po imenu Babija čuvao je hram Sri Ananthapadmanabha Svami u Kreali, gledajući posjetioce iz jezera skoro 80 godina.

Reptil kojeg su svi voljeli pronađen je kako beživotno pluta u jezeru u ponedjeljak ujutru, nakon što je navodno nekoliko dana bio bez hrane.

Hram u Kasaragodu, posvećen hinduističkom bogu Višnuu, star je 3.000 godina i vijekovima ga je štitio usamljeni "božanski" krokodil, rekli su iz hrama za medije.

- Posljednjeg božanskog krokodila ubila je britanska vojska negdje 1940. godine i nakon toga se Babia pojavila u jezeru. Ne možemo reći odakle je došao, ali jezero je povezano sa pećinama ispod - rekli su iz hrama.

Babiju su smatrali svetom jer navodno nikada nije napala drugu životinju ili bilo kog čovjeka - uključujući i djecu koja su dovedena na ivicu jezera da dodirnu gmizavca kako bi stekli njegov blagoslov.

Mnogi su vjerovali da je krokodil preživio na "prasadamu", svetim porcijama pirinča i jagera koje su blagoslovili i posvetili hramski sveštenici, ali u hramu kažu da ne mogu to sa sigurnošću da tvrde, jer u jezeru ima ribe.

Beživotno tijelo krokodila ukrasili su cvijećem i blagoslovili prije nego što su ga prenijeli kroz gomilu ožalošćenih na krevetu od kokosovog lista postavljenom na nosiljku, a zatim je krokodil sahranjen na imanju hrama.

(Foto: Tanjug-AP/Shrikanth Kasaragod)

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок