Italija 

Salvini: Makron treba da izruči teroriste 

  • 15.01.2019. 22:11

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini pozvao je predsjednika Francuske Emanuela Makrona da uhapsi i izruči desetine italijanskih militanata bjegunaca za koje se smatra da se decenijama kriju u Francuskoj.

On je rekao da smatra da je vrijeme da Rim pošalje pismo Makronu i od njega zatraži da prestane "da dozvoljava teroristima, koji su ubijali Italijane, da se slobodno kreću i piju šampanjac u Francuskoj". 

Smatra se da je 50 italijanskih militanata zatražilo utočište u Francuskoj, kako bi izbjegli kazne za ubistva i napade bombama, podsjetio je "Sputnjik". 

Komentari Salvinija uslijedili su nakon izručenja Ćezarea Batistija, koji je juče stigao u Rim nakon što je bio u bjekstvu skoro 40 godina. 

Bivši militant Batisti, kojeg italijanske vlasti traže zbog četiri ubistva izvršena tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, uhapšen je proteklog vikenda u gradu Santa Kruz de la Sijera u Boliviji. 

Batisti je proveo skoro 20 godina u Meksiku i Francuskoj, gdje je bio zaštićen politikom neizručivanja koju je sprovodio bivši francuski predsjednik Fransoa Miterand, koji je ponudio azil bivšim italijanskim gerilcima, pod uslovom da se odreknu "svih veza sa prošlim životom kriminalaca". 

On se 2004. godine preselio u Brazil, a 2007. godine je priveden u Rio de Žaneiru. 

Bivši predsjednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva odbio je 2011. godine da izruči Batistija Italiji. 

Nakon što je izaban za predsjednika Brazila u oktobru, Žair Bolsonaro je obećao da će izručiti Batistija Italiji, a brazilski sud je prošlog mjeseca naredio njegovo hapšenje. 

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.