Pariz

Šarli Ebdo objavio karikaturu potlačenih Avganistanki u burkama

  • Извор: Агенције
  • 20.08.2021. 22:23

Francuski satirični magazin Šarli Ebdo na svojoj naslovnici objavio je karikaturu potlačenih žena koje nose burke s imenom Lionela Mesija, dodajući da su talibani "gori nego što mislimo".

Provokativna ilustracija nastala je usljed preuzimanja vlasti u Avganistanu od strane talibana nakon što su se Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici povukli iz zemlje.

Pretpostavlja se da će povratak na vlast talibana ugroziti način života i osnovna prava žena u Avganistanu, zbog čega je Šarli Ebdo objavio novu kontroverznu karikaturu.

Naslov koji prati objavu može se s francuskog prevesti kao:

"Talibani su gori su nego što mislimo", a mnogi misle da bi se kartikatura mogla povezati s talibanima i Katarom, odakle dolaze vlasnici Mesijevog novog kluba PSŽ-a.

Katar je održavao kontakte s talibanima tokom njihove prethodne vladavine između 1996. i 2001. godine, iako nikada nije uspostavio diplomatske veze s vladom.

Istaknuto je da su talibani u to vrijeme vidjeli Katar kao neutralnu sredinu za razgovore.

"Talibanski lideri doputovali su iz Katara u Avganistan. Katar će biti domaćin sljedećeg Svjetskog prvenstva u fudbalu, a nedavno je finansirao Mesijev dolazak u PSŽ. Hoće li se Zapad buniti ili će i dalje zabijati glavu u pijesak?" jedan je od komentara na društvenim mrežama koji je naslovnicu časopisa okarakterisao "ogledalom prema Zapadu".

Neki fanovi Lionela Mesija optužili su časopis da ne poštuje šestostrukog dobitnika Zlatne lopte i da ga uvlači u političku raspravu.

"Ono što karikatura znači je da kada kupujete dres PSŽ-a, uključujući i onaj Mesija, koji se puno prodaje je da dajete novac Kataru, jer PSŽ pripada njima", dodatni je komentar, koji snažno povezuje Katar s talibanima.

Podsjetimo, Šarli Ebdo je u prošlosti objavljivao mnoge provokativne karikature iz muslimanskog svijeta, uključujući i onu na kojoj je prikazan poslanik Muhamed.

Karikatura je bila razlog terorističkog napada na redakciju spomenutog lista 2015. u glavnom gradu Francuske.

Magazin je popularan među mnogim muslimanima, posebno mladim imigrantima, ali je i česta meta kritika sekularista, posebno u Francuskoj, koji ga optužuju da zagovara politički islamizam.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.