Moskva

Sastanak šefova ruskih i američkih obavještajaca: O čemu su razgovarali Berns i Patrušev?

  • Извор: Агенције
  • 03.11.2021. 12:45

Najviši predstavnici ruskih i američkih obavještajnih službi imali su nenajavljeni sastanak u Moskvi, o kome nema previše informacija, a na kome su, kako procjenjuju zapadni mediji, govorili o aktuelnim, ali i stareškim pitanjima.

Direktor CIA Vilijam Berns razgovarao je juče sa ruskim kolegom sekretarom Savjeta bezbjednosti Nikolajem Patruševom o "rusko-američkim vezama", kratko su saopštili zvanični ruski izvori.

Posjetu čelnika američke obavještajne agencije, kojeg mnogi smatraju najiskusnijim diplomatom SAD, američka Ambasada u Moskvi nije komentarisala.

Susret dvojice obavještajaca dogodio se u vrijeme sankcija Zapada Rusiji, krize u Ukrajini, širenja NATO-a prema ruskoj granici, isprobavanja novog ruskog supersoničnog oružja, te pojačanih napetosti na liniji SAD-Kina.

Nije poznato da li je na sastanku bilo riječi o Balkanu i prostoru bivše Jugoslavije, koji je u posljednje vrijeme ponovo u fokusu Rusije i SAD.

Berns je bio američki ambasador u Moskvi od 2005. do 2008. godine, a u Stejt departmentu napredovao je do nivoa zamjenika državnog sekretara.

Povukao se iz diplomatske službe 2014, nakon 33 godine karijere u diplomatiji, a onda postao direktor CIA.

Portal "Geopolitika" napominje da je Nikolaj Patrušev proveo većinu života na samom vrhu obavještajnih agencija /KGB i FSB/, a sada je predsjednik ruskog Savjeta bezbjednosti. Za njega politički analitičari tvrde da pripada krugu najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Patrušev je 2015. godine izjavio da bi SAD "mnogo više voljele da Rusija uopšte ne postoji".

"Posjedujemo velike prirodne resurse, a Amerikanci smatraju da ih kontrolišemo nezakonito i nezasluženo, jer ih, prema njihovom mišljenju, ne koristimo kako bi trebalo", naveo je on.

O čemu su razgovarli Berns i Patrušev tema je kojom se bave mnogi portali za političku analitiku.

Mnogi politički analitičari smatraju da će Ukrajina na kraju biti najveći gubitnik jer ni SAD ni Zapad neće ratovati sa Rusijom zbog te zemlje.

Istovremeno, tu je i pitanje ponašanja Rusije u eventualnom konfliktu Kine i SAD jer su Rusi i Kinezi postali ozbiljni politički i vojni saveznici koji jedni drugima "čuvaju leđa".

To je postalo vidljivo čak i na prostoru bivše Jugoslavije i BiH.

Kinezi su prvi put podržali javno i nedvosmisleno rusku poziciju u BiH - da je OHR-u isteklo vrijeme i da Kristijan Šmit nije imenovan u UN, pa samim tim nije ni postavljen na tu funkciju.

Rezultati sastanka Bernsa i Patruševa neće biti javno objavljeni, ali bi neki mogli biti vidljivi u skorijoj budućnosti, procjenjuju portali za političku analitiku.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија