General iz UAE

Šef Interpola optužen za mučenja

  • Izvor: Kurir
  • 25.11.2021.10:27

General iz Ujedinjenih Arapskih Emirata optužen da je naredio mučenja ljudi, izabran je za predsedavajućeg Interpola, saopštila je ova globalna policijska agencija.

"Gospodin Ahmed Naser al-Raisi iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata je izabran za predsednika", tvitovao je Interpol.

Raisi, šef bezbednosnih snaga UAE će naredne četiri godine biti na čelu Interpola. Uloga predsjednika je, navode britanski mediji, mahom ceremonijalna i dobrovoljna.

Generalni sekretar Interpola Jurgen Stok, kome je dat drugi petogodišnji mandat, bavi se svakodnevnom organizacijom i vođenjem agencije.

Žalbe na mučenje podnijete su protiv Raisija posljednjih mjeseci u Francuskoj i Turskoj, gdje je i održana generalna skupština Interpola na kojoj je general izabran za predsjedavajućeg. Britanski medii pisali su i o akademiku koji je optužio Raisija da ga je nepravedno zatvorio i mučio u UAE.

Izbor Raisija uslijedio je nakon što su UAE uplatile pozamašnu donaciju Interpolu. Sada se strahuje da će postavljenje čovjeka koga optužuju za kršenje ljudskih prava podstaći i druge autoritarne režime da koriste "svjetskog policajca" da se obračunaju sa neistomišljenicima.

Tagovi: