Tokom 2020. godine 385 samoubistava

Šef Pentagona zabrinut zbog povećanog broja samoubistava u Vojsci SAD-a

  • 27.07.2021. 07:52

Ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin izjavio je kako podaci o porastu broja samoubistava unutar vojnih trupa SAD-a zabrinjavaju te je naglasio kako Ministarstvo odbrane ove države radi na tome da vojnicima omogući što kvalitetniji život.

Prema podacima Ministarstva odbrane SAD-a, tokom 2020. godine 385 aktivnih vojnika ove države počinilo je samoubistvo što predstavlja nagli porast u odnosu na 326 slučajeva koje je Pentagon prijavio dvije godine ranije.

"Duboko sam zabrinut zbog samoubistava. U ovom slučaju, i jedno samoubistvo je previše. Iako naporno radimo na uklanjanju svih problema u vojsci, još mnogo posla je pred nama", rekao je Austin.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, od 30. decembra najmanje šest vojnika počinilo je samoubistvo na području Aljaske, a faktor koji je prije svega uticao na ovakve događaje jeste stres, odnosno nepredvidljiva budućnost pred kojom se nalaze vojnici SAD-a.

Jedan od vojnih zvaničnika u izjavi za USA Today izjavio je kako su zahtjevi vojnih komandanata prema vojnicima sve veći što svakako negativno utiče na psihičko stanje vojnika.

"Trupe stacionirane na Aljasci nailaze na surove vremenske prilike, geografsku i socijalnu izolaciju, a često odlaze i na obuku. Vojnici se takođe suočavaju s visokim životnim troškovima kao i poremećajem spavanja", prenosi The Guardian.

Osim toga, navodi se kako je u područjima gdje su zabilježena samoubistva vojnika, naročito na Aljasci, zabilježena i povećana prodaja alkohola koji je postao dio svakodnevnice vojnika raspoređenih u ovom dijelu države.

Zbog toga, vojni komandanti naredili su da se u vojnim bazama ograniči radno vrijeme prodavnica za prodaju alkohola.

Američki vojni zvaničnici već nekoliko su puta posjetili vojne baze ove države na Aljasci te su obećali kako će donijeti značajne promjene usmjerene prije svega na poboljšanje kvaliteta života vojnika.

"Zvaničnici su se obavezali da će poboljšati uslove u stanovima kao i teretanama koje će raditi 24 sata dnevno. Osnovni dnevni novčani dodaci za hranu povećaće se za 10 odsto kako bi se omogućio kvalitetniji život američkim vojnicima", navodi se.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?