Због пораза у Украјини

Шеф руских обавјештајаца упозорава: Запад спрема нове провокације

  • 25.01.2024. 08:02

Вјероватноћа нових антируских провокација због пораза Запада у Украјини је веома велика, али од њих не треба очекивати дугорочни ефекат, изјавио је директор руске Спољне обавјештајне службе Сергеј Наришкин у интервјуу за "РИА Новости".

"Данас, када је Запад поражен на територији Украјине, вјероватноћа извођења разних провокација је веома велика. Међутим, желим да истакнем да је ефекат таквих провокација и њихово трајање веома кратког вијека, тим пре што у нашем савременом свијету свака тајна информација, па и лаж, врло брзо постаје очигледна", казао је Наришкин.

Шеф руских обавјештајаца је истакао да криза у Украјини, коју је изазвао западни блок "даје много примјера да су САД, Велика Британија и њихови савезници спремни да предузму најподлије провокације како би промијенили ток догађаја у своју корист".

"Сјетимо се само обарања малезијског 'боинга', којег су срушиле украјинске оружане снаге или гнусне провокације у Бучи, за коју су покушали да окриве Русију. Присјетимо се априла 2022. године, када је изведен ракетни напад на жељезничку станицу у Краматорску, а Запад је за то одмах окривио Русију, иако је врло брзо постало јасно да ова ракета припада оружаним снагама Украјине", указао је.

Наришкин је на састанку шефова безбједносних агенција и обавјештајних служби земаља Заједнице Независних Држава (ЗНД) у Минску, у децембру 2023, рекао да "колективни Запад, губећи своју хегемонију, јури около у бијесу, као рањена животиња, ударајући на све стране". 

Како је тада навео, САД и њихови савезници спремни су да увуку остатак свијета у вртлог историје, ако их до тада не зауставе, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера