Komisija britanskog parlamenta

Seksualna eksploatacija u humanitarnom sektoru je endemska pojava

  • 31.07.2018. 10:34

Seksualna eksploatacija i zlostavljanje predstavljaju "endemsku pojavu", raširenu u cijelom humanitarnom sektoru, navodi se u novom izvještaju Međunarodne razvojne komisije, britanskog parlamenta.

U izvještaju se navodi da humanitarne grupe i institucije ne mogu da nastave sa "kulturom negiranja" realnosti. 

Izvještaj je uslijedio šest mjeseci nakon što je list "Tajms" objavio da su radnici "Oksfama" plaćali preživjelima zemljotresa na Haitiju 2010. godine za seksualne usluge, podsjeća Bi-Bi-Si. 

U izvještaju se navodi da je seksualna eksploatacija raširena jer u humanitarnom sektoru postoji određeni "muški stav", odnosno to je sredina u kojoj dominiraju muškarci. 

Takva "mačo" sredina doprinijela je atmosferi u kojoj se seksualna eksploatacija toleriše, piše "Dejli mejl". 

U izvještaju se navodi da je moglo puno više da se uradi u rješavanju "javne tajne" ljudi koji rade u humanitarnom sektoru i koji su odgovorni za takve postupke. 

Takođe, iako su humanitarne organizacije znale za taj problem "rukovodstvo je kolektivno napravilo više propusta" i djelovali su tek kada je nastupila kriza. 

Takođe, navodi se u izvještaju, povremena reakcija bila je traljava, spora i neefikasna. 

Komisija smatra da je potrebno prvo da žrtve budu dobro upoznate sa svojim pravima, kao i svi korisnici humanitarne pomoći, zatim registrovati i prijaviti slučajeve seksualne eksploatacije. Takođe, neophodno je uvesti nultu toleranciju za seksualnu eksploataciju i zlostavljanje i raditi na sprečavanju takvih pojava u budućnosti. 

U izvještaju se preporučuje postavljanje nezavisnog ombudsmana koji će da pruži pomoć žrtvama, u slučaju da druge mjere zataje.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?