Bajden tek peti

Senders pobijedio na izborima u Nju Hempširu

  • 12.02.2020. 11:04

Berni Sanders je pobijedio na unutarstranačkom glasanju Demokratske stranke u NJu Hempširu za nominaciju za predsjednika SAD, a nekadašnji američki potpredsjednik DŽo Bajden imao je još jedno loše veče.

Lijevo orijentisani senator trijumfovao je ispred bivšeg gradonačelnika Pita Butidžidža, koji nudi drugačiju viziju u trci za konkurenta predsjedniku SAD Donaldu Trampu na izborima u novembru.

Sanders je izjavio da ovo veče predstavlja "početak kraja" za Trampa i zahvalio glasačima, prenio je Bi-Bi-Si.

"Ova pobjeda ovdje je početak kraja Donalda Trampa", rekao je Sanders i obećao da će izgraditi "multigeneracijski i multirasni politički pokret bez presedana" da bi porazio republikance.

Iza Sandersa i Butidžidža neočekivano je bila senator iz Minesote Ejmi Klobučar, a četvrto mjesto zauzela je senator iz Masačusetsa Elizabet Voren. Bajden, koji je ranije smatran za favorita u Demokratskoj stranci, zauzeo je tek petu poziciju.

Iz trke za predsjedničku nominaciju ispali su tehnološki preduzetnik Endrju Jang i senator iz Kolorada Majkl Benet.

Oko 280.000 demokrata glasalo je juče u državi NJu Hempšir, a Sanders je dobio 26 odsto glasova.

Ovaj rezultat daje Sandersu 24 delegata koji će predstavljati NJu Hempšir na nacionalnoj konvenciji demokrata u julu, gdje će stranka izabrati svog predsjedničkog kandidata na osnovu prethodno osvojenih delegatskih glasova.

Тагови: