"Инфраструктура се руши"

Сијарто: ЕУ у проблемима до гуше, привреда и безбједност на стакленим ногама

  • Извор: РТ Балкан
  • 26.10.2023. 11:45

Глобална безбједносна ситуација данас је у најгорем стању још од краја Хладног рата. У току су два рата, Европи пријети опасност од новог таласа миграција, а европска економија суочава се са озбиљним падом конкурентности, рекао је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на конференцији "Евроазијска безбједност: реалност и перспективе у свијету који се мијења" у Минску.

Постоје два велика сукоба: један је рат у Украјини, а други се, иако није у Европи, налази у њеној непосредној близини. Посљедице тог рата јако утичу и на ЕУ, прецизирао је Сијарто, мислећи на ескалацију израелско-палестинског сукоба. 

Ипак, како каже, угрожена безбједност је само један од проблема за Европску унију, јер се њена економија суочава са озбиљним падом конкурентности, што се посебно јасно види када се упореди прошлогодишњи удео БДП-а Европске уније у свјетском БДП-у са ранијим резултатима. 

Кукасти крст на глави, нацисти се више и не крију: Кога финансирају САД и ЕУ?

Кукасти крст на глави, нацисти се више и не крију: Кога финансирају САД и ЕУ?

Сијарто је напоменуо да је прошле године Кина постала друга највећа свјетска економија по учешћу БДП-а, испред Европске уније. 

"Гас плаћамо четири пута више него у САД, а струју три пута више него у Кини. Тешко је замислити како ЕУ може да буде конкурентна у таквим условима".

Говорећи о томе како би требало да се развија трговинска сарадња Европске уније, он подсјећа да је постојала идеја о сарадњи од Лисабона до Владивостока, али, додаје, ова идеја сада је само илузија, јер су се односи ЕУ и Русије погоршали.

Такође, Сијарто понавља да, иако је Мађарска чланица ЕУ и НАТО-а, она жели да Европска унија буде стабилна и безбједна, али и да одржава односе са Русијом, јер су руски енергенти данас један од кључних услова за стабилно енергетско снабдијевање Мађарске.

Велики губици на фронту: Украјина појачава мобилизацију

Велики губици на фронту: Украјина појачава мобилизацију

Такође, истиче да је повезаност преко потребна свијету и да је неопходно држати отвореним комуникационе канале између Истока и Запада. 

"Ми Мађари смо чланови ЕУ и НАТО. Заинтересовани смо да ЕУ буде сигурна и безбједна. Али, питање је шта нам је потребно за то. Мислим да је прво мир, а друго - повезаност. То ће Европи поново омогућити да буде јака и безбједна. Европљани умиру, европска инфраструктура се руши, и ми Мађари не желимо да још више људи умире. Ми не желимо даље урушавање свега. Ми желимо мир и ми се не слажемо са онима који говоре да ће се са временом сами од себе створити услови за мир у Украјини", рекао је он.

Ми мислимо баш супротно, додаје даље Сијарто, објаснивши да Мађари сматрају да ће ситуација на руско-украјинском фронту бити све гора, уколико се нешто не предузме. 

"Сигуран сам да ријешење за рат у Украјини није на фронту, већ за преговарачким столом". Комуникациони канали стога морају бити отворени, и зато смо ми данас овдје, рекао је он.

"Треба да се питамо зашто онда постоји дипломатија, ако не желимо да разговарамо једни са другима. Ми, Мађари, не желимо да свијет поново буде подијељен на блокове. Мађарска је спремна да постане тачка контакта Запада и Истока".

Говорећи о економији, Сијарто понавља да "енергетика нема везе са политиком", и да то "није само политичка изјава", већ његово искрено мишљење. 

"Обавеза Владе Мађарске је да обезбиједи стабилно снабдијевање енергијом, а, пошто је то немогуће урадити без руских енергената, ми ћемо у том смислу наставити сарадњу са Русијом".

За крај свог излагања, шеф мађарске дипломатије истиче да постоје неколико приоритета. То су заустављање рата у Украјини и успостављање цивилизованог дијалога између Истока и Запада. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.