Ситуација поприлично лоша

Велики губици на фронту: Украјина појачава мобилизацију

  • 26.10.2023. 08:13

Украјинска Рада саопштила је да ће држава појачати мобилизацију због губитака на фронту, преносе "РИА Новости".

"Појавиће се додатна потреба за ресурсима због губитка људства и потребе за формирањем нових формација и бригада", рекао је члан комитета Раде за питања националне безбједности Сергеј Рахмањин.

Мајк Џонсон на челу Представничког дома

Мајк Џонсон на челу Представничког дома

Ситуација у украјинској војсци је, чини се, поприлично лоша. Бивши премијер Украјине Николај Азаров у понедјељак је изјавио да су мобилизационе резерве Украјине истрошене, док у исто вријеме војници на првој линији фронта моле да се изврши ротација људства.

У Украјини је, иначе, од фебруара прошле године на снази свеопшта мобилизација и ратно стање. Кијев је стога забранио свим мушкарцима узраста од 18 до 60 година да напуштају земљу, јер је примјећено да је велики број њих покушао да оде и тако избјегне обавезу одласка на фронт. 

Међутим, ни ова забрана не спријечава неке од њих да пробају да илегало напусте Украјину, те тако од 20 до 30 особа свакога дана покуша да се спасе на овај начин, показују подаци украјинске пограничне службе. 

Руски ловци без премца: У једном дану оборено седам украјинских авиона

Руски ловци без премца: У једном дану оборено седам украјинских авиона

Други се, пак, одлучују да готово и не излазе на улицу како би избјегли одлазак у војску, будући да им позив може бити уручен буквално било гдје.

Строге мјере, подсјетимо, изродиле су у Украјини и посебну сорту "ратних профитера", који сада преко даркнета за 10.000 долара нуде Украјинцима лажну потврду о смрти. За ту суму новца Украјинци могу бити сигурни да ће за њих бити организована и сахрана, као и да се њихово име неће више налазити на списку потенцијалних резервиста.

Пратите нас и путем Вибера