Mađarski ministar

Sijarto: Mađarska nikad neće uvesti sankcije nuklearnom sektoru Rusije

  • Извор: СРНА
  • 26.06.2023. 21:16

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da Budimpešta nikada neće pristati na uvođenje sankcija ruskom nuklearnom energetskom sektoru jer bi to onemogućilo razvoj nuklearne industrije Mađarske.

"Danas su neke zemlje ponovo pozvale na sankcije u nuklearnoj sferi. Čini se da se ova priča nikada neće završiti, ali svi unutar i van EU treba da znaju da Mađarska nikada neće pristati na sankcije koje bi onemogućile sopstvenu nuklearnu industriju", rekao je Sijarto mađarskim novinarima na brifingu.

Sijarto je i krajem januara izjavio da Budimpešta neće podržati nikakve sankcije koje ograničavaju energetsku saradnju sa Rusijom, s obzirom na to da Moskva učestvuje u izgradnji novih blokova za jedinu nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

MSP Rusije: Zapadne zemlje pretvorile Ukrajinu u terorističku ćeliju!

MSP Rusije: Zapadne zemlje pretvorile Ukrajinu u terorističku ćeliju!

Moskva i Budimpešta su 2014. godine potpisale pakt o izgradnji dva napredna reaktora, pored četiri postojeća reaktora "NE Paks". Ruska nuklearna agencija "Rosatom" saopštila je u februaru da bi izgradnja trebalo da počne 2024. godine.

Od početka sukoba u Ukrajini, Mađarska se dosljedno protivila sankcijama ruskim energentima i isporukama oružja Ukrajini. U martu 2022. godine, mađarski parlament je donio dekret o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa mađarske teritorije.

Sijarto je objasnio da Budimpešta nastoji da ojača bezbjednost ukrajinskog regiona Zakarpatja, gdje živi velika etnička mađarska zajednica, dok bi je tranzit oružja preko njene teritorije učinio legitimnom vojnom metom Rusije.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм