Мађарски министар спољних послова

Сијарто: Западни Балкан потребнији Европској унији него она њима

  • 06.10.2023. 16:22

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да Европска унија треба да интегрише Западни Балкан, додавши да су земље тог региона потребније ЕУ, него она њима.

Он је навео да би могао да се спријечи пад конкурентности Европе "новим моментумом и новом енергијом амбициозних земаља Западног Балкана".

"Није претјерано рећи да нама, Европској унији, Западни Балкан треба више него што је Западном Балкану потребно чланство у Европској унији", поручио је Сијарто на маргинама самита Европске уније у Тирани, преноси МТИ.

Осврћући се на недавне коментаре предсједника Европског савјета Шарла Мишела, Сијарто је рекао да је шокантно то што Западни Балкан не може да се придружи ЕУ прије 2030. године.

"Зашто бисмо морали да чекамо још седам година? Шта бисмо још могли да урадимо што нисмо могли да постигнемо протеклих година", упитао је Сијарто.

Он је рекао да је 2030. година "неприхватљива" као циљни датум, посебно имајући у виду да су "други играчи" на глобалној сцени такође заинтересовани за регион.

"ЕУ би кроз интеграцију могла јасно да укаже да је мјесто региона у Европи", навео је шеф мађарске дипломатије.

Он је изразио жаљење што ће "неке чланице ЕУ причати и дјеловати другачије" у јавности и иза затворених врата, као и да би то могло да уништи повјерење у Европску унију.

"Брисел мора да одустане од политике промовисања миграција. Они су криви за ситуацију на српско-мађарској граници која је фактички постала немогућа. Брисел је крив за мигранте и кријумчаре", рекао је Сијарто.

Додао је да ће се, уколико не дође до промене политике Европске уније, наставити пуцњаве на српско-мађарској граници, поручивши да је то неприхватљиво.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.