Пријети му затварање

Симбол Париза и омиљена туристичка атракција: Пропада ли Ајфелов торањ?

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 09.04.2024. 15:58

Критикован још током изградње као "бескористан и монструозан, који срамоти љепоту Париза", Ајфелов торањ поновно изазива контроверзе - али овај пут из посве других разлога.

Симбол Париза и једна од највећих свјетских знаменитости која дневно привлачи просјечно 20 хиљада посјетитеља пропада и стање је, према писању француских медија алармантно.

Ајфел је одредио да се споменик обнавља и боји сваких седам година. Но посљедњи круг обнове довршен је прије 14 година. Радови су започели 2019. године, али су одгођени због пандемије те је до данас само 30 посто торња префарбано. Синдикат радника тврди да је хрђа на торњу толико узела маха да је довела у питање његов опстанак, а за све криве лоше управљање спомеником. Такође осуђују и стање инфраструктуре, због којег туристи с картама чекају у реду и по три сата.

Цијена злата достигла нови историјски максимум!

Цијена злата достигла нови историјски максимум!

Denis Vavassori, члан синдиката и један од радника, рекао је да боја опасно пада с торња и да се хрђа све више шири, пише Јутарњи.

"Радим овд‌је 21 годину и никад га нисам видио у оваквом стању", рекао је. "Што више времена буде пролазило, поправци ће морати бити већи."

Због цијеле ситуације у фебруару су радници били у штрајку шест дана током којих је торањ био затворен, и то већ по други пут од 27. новембра, датума када се обиљежавала стота годишњица смрти Gustavea Eiffela.

А како би окончала штрајк у фебруару, компанија СЕТЕ која управља торњем и која је 99 посто у власништву града Париза обвезала се уложити 380 милиона еура у одржавање и обнову до 2031. године  те уравнотежити прорачун 2025. Но синдикати су скептични те су запријетили да ће наставити са штрајком и током Олимпијских игара овог љета, када се очекује да ће главни град угостити више од 15 милиона туриста.

Како изгледа помрачење Сунца из свемира

Како изгледа помрачење Сунца из свемира

Проблеми су почели с пандемијом - компанија СЕТЕ изгубила је 100 милиона еура током 2020. и 2021., када је влада наредила једногодишње затварање културних објеката због ковида. Сада се стога разматра подизање цијена улазница током Олимпијских игара до 20 посто како би се надокнадили неки од тих губитака.

Синдикати, међутим, тврде да СЕТЕ "иде према катастрофи" јер се њихов пословни модел темељи на прецјењивању будућих прихода од продаје улазница и потцјењивању ескалирајућих трошкова одржавања и поправака. Сматрају да компанија тежи "краткорочној профитабилности".

Француска министар културе Rachida Dati предложила је да се торањ, који је изграђен за Свјетску изложбу у Паризу 1889., класифицира као "хисторијски споменик" како би држава могла помоћи у финансирању радова.

 "Цијели систем није у равнотежи", изјавио је представник синдиката, те додао да је "у девет година компанија само двапут остварила добит, 2014. и 2018. Као одговор на њихове критике, замјеник градоначелника Париза, Emmanuel Grégoire, објавио је на Иксу, да је "Ајфелов торањ драгуљ, који је у врло добром стању, а вијеће ће наставити улагати у његову обнову".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.