Ukrajina

Šire se snimci uništenih tenkova Leopard: Šta to znači?

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 12.06.2023. 16:37

Prvi snimci na kojima se jasno vide uništeni Leopard tenkovi ukrajinske vojske na frontu u Zaporožju objavljeni su prije nekoliko dana i šire se internetom.

Na snimcima se vide uništena i oštećena najmanje dva tenka Leopard 2 A6 te jedan 2A4, ali i čak 11 Bradley M2A2 oklopna vozila oštećena i napuštena u tzv. sivoj zoni fronta.

Snimci pokazuju i ostavljen i oštećen jedan finski Leopard 2R prenamijenjen za čišćenje minskih polja.

Na temelju tih snimaka u svoje popise gubitaka Leoparde i Bradleye su upisali i nezavisne stranice, poput nholandskog Oryxa, koje prate gubitke vojnih vozila u ovom ratu, isključivo putem vizuelnih potvrda.

Mnoge dosadašnje tvrdnje i snimci ispali su lažni, ali ovaj put gubici zapadnih vojnih vozila su potvrđeni i iz nezavisnih izvora, piše "Vecernji.hr".


Stručnjak za tenkove: Rusija povlačenjem T-55 šalje najjeziviju poruku

Stručnjak za tenkove: Rusija povlačenjem T-55 šalje najjeziviju poruku

"Tenk Leopard 2A6 prikazan je na snimku iz vazduha izbliza kako gori i potpuno je uništen, a značajke poput nosača topa potvrđuju klasu viđenog vozila. Drugi Leopard 2A6 prikazan je u istoj formaciji oštećen na lijevoj stazi i napušten, zajedno s više američkih borbenih vozila pješadije M2 Bradley. Ostaje vjerovatnoća da su jedinice Leoparda 2A6 pretrpjele daljnje gubitke, budući da se samo mali dio uništenih vozila u sukobu može snimiti iz vazduha izbliza",  piše specijalizovana internet stranica "Military Watch Magazine", a prenosi pomenuti zagrebački portal.

Snimke nastale iz ruskih dronova ukazuju kako je vjerovatno došlo do naleta prednjih vozila ofanzivne kolone na mine, nakon čega je zbog zastoja ostatak postao laka meta za rusku artiljeriju i dronove kamikaze.


Kasniji pokušaji da se dodatnim Bradley vozilima izvuku oštećena vozila samo su povećala gubitke. 

I dok ruski analitičari i blogeri likuju, dotle pojedini ukrajinski analitičari ističu kako su gubici sastavni dio svake ofanzive, pogotovo ako se pri tome mora proći kilometarska siva zona puna mina, na putu do dobro utvrđenih ruskih položaja.


Izbjeglica iz Ukrajine dobio 500.000 evra na lutriji

Izbjeglica iz Ukrajine dobio 500.000 evra na lutriji

Ofanziva u Zaporožju traje već danima. Pojedini ukrajinski izvori ističu da su probili ruske linije, dok ruski to negiraju, a za sada nema vizuelne potvrde kako je ukrajinska vojska bitno napredovala do naseljenih mjesta.

Bitke se uglavnom vode u nekoliko kilometara širokoj sivoj zoni fronta.

I dok je među ruskim blogerima euforija zbog "stradanja" zapadne vojne tehnike dotle drugi ističu kako je Ukrajina u dosadašnjoj kontraofanzivi iskoristila samo manji dio vojnih jedinica predviđenih za ovu zadaću, i da njihove još velike rezerve tek čekaju svoje vrijeme za napad.

"Svi pokušaji protivofenzive zasad su propali. Ali ofanzivni potencijali snaga kijevskog režima za to i dalje postoje", rekao je i sam Vladimir Putin.

Ali, gubitak tenkova Leopard 2A6 ipak može imati i neke veće implikacije, piše medij.

"Dok su se Leopard 2A4 pokazali vrlo ranjivima u borbi s protivoklopnim oružjem koje je zapravo zastarjelo, što najbolje pokazuje turska upotreba vozila protiv lokalnih milicija u Siriji i Iraku, Leopard 2A6 se dugo reklamirao kao mnogo sposobnije vozilo. Koštajući blizu 8 miliona dolara po vozilu, prednosti nove varijante uključuju korištenje kompozitnog oklopa treće generacije, integraciju duže cijevi i snažnijeg glavnog topa, ugradnju dodatnih oklopnih modula na kupolu i korištenje znatno poboljšanih kontrola vatre. Gubitak ovih tenkova, koji se uopšteno smatraju najsposobnijim u proizvodnji širom zapadnog svijeta, ima značajne implikacije i izvan same Ukrajine", ističe "Military Watch magazin".


Porošenko: Ukrajinska operacija je tek početak

Porošenko: Ukrajinska operacija je tek početak

Naime, Njemačka je u početku bila vrlo nevoljna da dozvoli isporuku Leoparda 2 Ukrajini, a nagađalo se da je na to uveliko uticala i zabrinutost da bi moguće negativne posljedice borbi mogle naštetiti ugledu tenka.

"Ovi događaji bi mogli biti veliki gubitak zbog svoje centralne važnosti Leoparda za reputaciju njemačkog odbrambenog sektora i za njegov izvozni profil oružja kao možda najupečatljivijeg odbrambenog proizvoda zemlje", ističe "Military Watch".

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм