Izazvali lažnu uzbunu

Sjeverna Koreja lansirala raketu: Oglasile se sirene u Јapanu i Јužnoj Koreji

  • Извор: Sputnjik
  • 31.05.2023. 08:51

Sjeverna Koreja je saopštila da je prvo lansiranje njenog vojnog izviđačkog satelita bilo neuspješno i da se on srušio u more.

Zbog lansiranja rakete, oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost u glavnom gradu Јužne Koreje Seulu, kao i na japanskom ostrvu Okinavi.

Vojni izviđački satelit "Maligjong-1" lansiran je na raketi-nosaču "Čolima-1" sa lansirne rampe u okrugu Čolsan u 6.27 sati po lokalnom vremenu.

Kfor razvukao bodljikavu žicu ispred zgrade opštine Zvečan

Kfor razvukao bodljikavu žicu ispred zgrade opštine Zvečan

Raketa se srušila u Žuto more, pošto je izgubila pogon poslije nenormalnog starta motora druge etape, dok je tokom prve faze leta sve proteklo u redu, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA.

Istraga o neuspjehu lansiranja je u toku, a pretpostavlja se da je uzrok u nepouzdanom radu i nestabilnost novog tipa motora koji koristi raketa-nosač, kao i zbog nestabilnosti raketnog goriva, navodi sjevernokorejska agencija.

Kada bude završena istraga i utvrđen razlog pada, te otklonjeni uzroci, biće obavljeno drugo lansiranje.

Rone pet sati dnevno, nemaju bubne opne, a ni državu: Priča o nevjerovatnom narodu Bajau (VIDEO)

Rone pet sati dnevno, nemaju bubne opne, a ni državu: Priča o nevjerovatnom narodu Bajau (VIDEO)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio lansiranje vojnog satelita Sjeverne Koreje, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

On je saopštio da je svako lansiranje Pjongjanga korišćenjem tehnologije balističkih projektila u suprotnosti sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti, prenosi Rojters.

Bijela kuća je saopštila da osuđuje lansiranje u svemir korišćenjem tehnologije balističkih raketa koje vrši Pjongjang i da procjenjuje situaciju u koordinaciji sa saveznicima, saopštio je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adam Hodž.

Područje Srpske je stanište 13 vrsta zmija, od čega su tri otrovnice

Područje Srpske je stanište 13 vrsta zmija, od čega su tri otrovnice

Lansiranje sjevernokorejskog satelita izazvalo je lažnu uzbunu u Seulu, glavnom gradu Јužne Koreje, dok je u Јapanu izdato upozorenje stanovnicima na jugu zemlje u području Okinave.

U Seulu je nastao haos i pometnja kada su se ljudi probudili uz zvuk sirene za vazdušni napad i hitnu poruku da se pripreme za evakuaciju, da bi im 20 minuta kasnije bilo saopšteno da je upozorenje poslato greškom, navode mediji.

Vojska Јužne Koreje saopštila je da se raketa možda raspala u vazduhu ili se srušila, nakon što je nestala sa radara, i objavila je fotografije olupine pronađene u moru.

Јapanski premijer Fumio Kišida izjavio je da je Sjeverna Koreja najvjerovatnije ispalila balističku raketu i da vlada analizira detalje, a da u ovom trenutku nema izvještaja o šteti.

U utorak je Ri Pjong Čol, potpredsjednik Centralne vojne komisije sjevernokorejske vladajuće partije, najavio plan lansiranja, rekavši da je to odgovor na "nepromišljene vojne akcije" SAD i Јužne Koreje.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.