Dobrovoljno se prijavili

Sjeverna Koreja: 800.000 građana spremno za rat sa SAD-om

  • Извор: Кликс
  • 18.03.2023. 08:26

Sjeverna Koreja tvrdi da se blizu 800.000 njenih građana dobrovoljno prijavilo da se pridruži nacionalnoj vojsci ili da se ponovo prijavi u vojsku kako bi se borili protiv Sjedinjenih Američkih Država, objavio je u subotu sjevernokorejski državni list.

"Oko 800.000 studenata i radnika, samo u petak, širom zemlje izrazilo je želju da se prijavi ili ponovo upiše u vojsku kako bi se suprotstavilo Sjedinjenim Državama", objavio je list Rodong Sinmun.

Tvrdnja Sjevera uslijedila je nakon što je ova zemlja u četvrtak lansirala svoju interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-17 (ICBM) kao odgovor na tekuće vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je u četvrtak ispalila ICBM u more između Korejskog poluotoka i Japana, nekoliko sati prije nego što je predsjednik Južne Koreje odletio u Tokio na samit na kojem se raspravljalo o načinima suprotstavljanja nuklearno naoružanom Sjeveru.

Njihove balističke rakete zabranjene su rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda, a lansiranje je izazvalo osudu vlada u Seulu, Washingtonu i Tokiju.

Južnokorejske i američke snage započele su u ponedjeljak 11-dnevne zajedničke vježbe, nazvane "Freedom Shield 23", održane u razmjerima koji nisu viđeni od 2017. kako bi se suprotstavili rastućim prijetnjama Sjevera.