Salzburg

Skandal u Austriji: Djeci ubrizgali pogrešne vakcine

  • Извор: Независне
  • 08.11.2022. 22:56

Kao grom iz vedrog neba pogodila je danas roditelje djece drugog razreda u jednoj od Osnovnih škola u Halleinu u austrijskoj pokrajini Salzburg hitna obavijest nadležnih pokrajinskih organa vlasti da su njihovi mališani zabunom vakcinisani krivim vakcinama, javila je večeras austrijska javna televizija ORF, dnevni list Kronen Zeitung na svom portalu i drugi domaći mediji.

Roditelji su u šoku i na raspolaganje im je stavljena psihološka pomoć, uz odmah uspostavljenu Info - Hotline gdje mogu dobiti od medicinskih stručnjaka za vakcine, dodatne informacije i odgovore na njihova pitanja. 

A pitanja, tačnije rečeno pitanje je samo jedno i glasi: Kako je uopšte došlo do zamjene vakcina zbog kojih su njihova djeca umjesto kombinovane vakcine Repevaxa protiv polia-difterije-tetanusa i hripavca dobila vakcine Gardasil 9 protiv humanog papiloma virusa (HPV)? 

Pogrešne vakcine primilo je čak 33 učenika drugog razreda osnovne škole, dakle semogodišnjaci.  

Vakcine se inače preporučuje djevojčicama i djevojkama, dječacima i mladićima u 8. razredu osnovne škole i mladima do 25. godine, radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

Kronen Zeitung piše da se vakcine protiv HPV-a u Austriji preporučuje od 9. godine života. I da je cjepivo svakako "prerano" ubrizgano u tijela mališana.

"Prema mišljenju stručnjaka nema naznaka da u ovakvom slučaju postoji povećani zdravstveni rizik. U svakom slučaju osobe nadležne za odgoj djece u kontaktu su s ljekarom", rekla je direktorica Sanitetske službe pokrajine Salzburg Petra Gruber-Juhasz. 

Dodala je kako su roditelji dobili savjet kako se HPV vakcine mogu "dalje kompletirati".

Naravno, da to nije nikakva utjeha roditeljima koji su zabrinuti šta će se sada događati s njihovom djecom i hoće li imati kakve zdravstvene posljedice s obzirom na to da nisu dovoljno stara da bi mogla primiti HPV vakcine. 

"To je žalostan pojedinačan slučaj", tvrdi Gruber-Juhasz. Napominje da je u normalnom slučaju na osnovu standardizovanog postupka zamjena "gotovo nevjerojatna".

Zašto je onda do nje ipak došlo?, pitaju ne samo očajni roditelji nego i austrijski mediji.

Odgovor glasi: Da je do zamjene ipak došlo, ima veze s time, da je danas na navedenoj školi bilo planirano paralelno vakcinisati stariju školsku djecu vakcinama protiv HPV-a. Očigledno neće biti teško pogoditi ko je kriv za ovaj zdravstveni presedan, koji će još sigurno, između ostalog, imati i pravne posljedice, zaključuju neki od medija, prenosi Večernji.

Ali što sve to pomaže prestrašenim roditeljima i malenim osnovnoškolcima koji su se odjednom, ni krivi, ni dužni, našli ne samo u centru pažnje nego i posmatranja?

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.