Усред љетњих врућина ријетко ко размишља о цијени када посегне за куглом омиљеног сладоледа. Ипак, чак и најлуксузнији сладолед са преливима и украсима у локалној посластичарници не може се упоредити са најскупљим сладоледом на свијету "Byakuya", што на јапанском значи "Бијела ноћ". Бар тако кажу.
Ова ледена посластица луксузног бренда Cellato, у власништву јапанске компаније ОМЕР Лтд., 25. марта 2023. године ушла је у Гинисову књигу рекорда као најскупљи сладолед на свијету.
Цијена? Невјероватних 873.400 јапанских јена, што је око 6.211 евра.
Састав достојан царских трпеза
Рецепт за овај десерт развијао је познати кувар Тадајоши Јамада, специјализован за француско-јапанску фузиону кухињу, пуних годину и по дана. Сладолед садржи неке од најскупљих европских и јапанских састојака:
- бијели тартуф из Албе (Италија) – један од најрјеђих и најскупљих састојака на свијету,
- пармезан Пармиџано Ређано,
- саке касу – ферментисана пиринчана паста, нуспроизвод производње сакеа,
- јестиво златно лишће,
- бијело тартуфово уље које се посебно додаје прије конзумирања.
Ритуал уживања
"Byakuya" се служи у посебној чаши, уз ручно израђене металне кашичице које прави радионица Казариканагу Такеучи из Кјота, позната по изради украсних елемената за јапанске храмове.
Прије него што се поједе, сладолед мора да омекша. Најприје се прелива бијелим тартуфовим уљем и пажљиво промијеша. Ако је и даље тврд, препоручује се да кратко одстоји на собној температури или да се стави десетак секунди у микроталасну. Ипак, помисао да сладолед вриједан више од 6.000 евра завршава у микроталасној готово да дјелује као светогрђе.
Овај ексклузивни десерт доступан је искључиво путем онлај поруџбина, а циљ бренда није само да шокира цијеном, већ и да промовише спој јапанске традиције и врхунске гастрономије, пренио је Феникс.