Amerika

Skoro 60 godina koristio identitet mrtvog brata, evo kako je otkriven

  • Извор: Индекс
  • 23.08.2023. 18:56

Napoleon Gonzalez (86) optužen je da je prije nekoliko decenija preuzeo identitet svog brata i iskoristio ga za udvostručenje beneficija socijalnog osiguranja.

Vlasti su saopštile da je otkriven uz pomoć tehnologije prepoznavanja lica koja je lice spojila s dva različita identiteta, piše AP.

Gonzalez je preuzeo identitet svog brata 1965., četvrt vijeka nakon što je njegov brat preminuo. Porota američkog okružnog suda u gradu Bangoru, u saveznoj državi Maineu, osudila ga je zbog niza prevara i krađe identiteta. Njegov advokat rekao je da se namjerava žaliti i da će nastojati zadržati Gonzaleza izvan zatvora dok Prvi prizivni sud SAD-a ne donese svoju presudu.

Lideri BRIKS-a postigli dogovor o proširenju tog bloka: Čekaju se detalji

Lideri BRIKS-a postigli dogovor o proširenju tog bloka: Čekaju se detalji

Uprava za socijalno osiguranje prethodno je 2010. istraživala Gonzalezove beneficije zbog moguće prevare, ali nisu utvrđene nepravilnosti. Nova istraga pokrenuta je 2020., nakon što je softver za identifikaciju lica pokazao da se Gonzalezovo lice nalazi na dvije državne identifikacijske iskaznice.

Još uvijek je na slobodi

Tehnologiju prepoznavanja lica koristi Kancelarija za motorna vozila Mainea kako bi osigurao da niko ne dobije više vjerodajnica ili vjerodajnica pod tuđim imenom. "Kad se prevara otkrije, lažne transakcije se istražuju i upućuju na upravni ili krivični postupak. To se dogodilo s ovim slučajem", kazala je Emili Kuk, portparolka ureda državnog sekretara.

Uhapšeni vlasnik i operater žičare koja se juče zaglavila

Uhapšeni vlasnik i operater žičare koja se juče zaglavila

Suočen s optužbama, Gonzalez je ispričao da je preuzeo identitet svog preminulog brata prema uputstvima Kancelarije za posebne istrage Vazdušnih snaga dok je učestvovao u tajnoj operaciji 1960-ih. Kasnije je priznao da je lažirao svoju smrt pod svojim identitetom i nastavio koristiti identitet svog brata. 

Još nije određen datum izricanja presude Gonzalezu, koji je i dalje na slobodi. Njegov advokat Haris Matson rekao je kako ne misli da je vlada dokazala sve optužbe protiv njegovog klijenta te je doveo u pitanje mudrost izricanja duge zatvorske kazne čovjeku koji je u poodmakloj dobi. 

Matson je dodao kako je ironično da bi državu zatvaranje njegovog klijenta više koštalo od dvostrukih beneficija koje je primao. "U dobi od 86 godina ne zna koliko mu još preostaje živjeti. Lako bi mogao biti u zatvoru do kraja života", zaključio je. 

Пратите нас и путем Вибера